Wednesday, November 26, 2008

Apam Indonesia @ Ambon

konon2 nk wat apam mekar....tp tak konpiden la...sbb takut tak mekar setaman.. tapi tekak nk makan apam jugak! so belek punyer belek, berkenan kat apam indon nih... godeh punyer godeh siap! masuk la periuk kukus, semak balik resepi... laaaaaa... luper baking powder! muahahahahaa... so jadilah apamku yang tk cukup naik! huhuuu...tp rasa tetap menten sodapp! lembut u! anak i pon suker! thnx tuan empunyer resepi... :) resepi yg asal layer 3 lapis. tapi hana marblekan selang seli jek.. ngeh ngeh ngeh...

Bahan-bahan

  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus- nih hana kurangkan
  • 250 ml susu segar @ santan (hana pakai susu segar je)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • pewarna

Cara-cara

  1. Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  3. Campurkan garam ke dalam susu.
  4. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
  5. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
  6. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
  7. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
  8. Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
  9. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
  10. Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
  11. Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.

6 comments:

  1. comel jer apam tu dk tersusun...

    ReplyDelete
  2. hahahaa .. tuh la are.. smlm tgk blog are terus terasa nk wat apam.. nk wat yg mekar tuh tak konpiden so wat la yg nih..hikhik..

    ReplyDelete
  3. hahaha.. teknik lapis terkini tinggi menggunung gitu. syabas syabas.. :p

    ReplyDelete
  4. hahaha...ado2 jo la u nih halen.. tiru gaya along tuh..tuh pasai tinggi menggunung...hihihi

    ReplyDelete
  5. sejuk2 tu sedap makan apam....roti pun sedap....
    tak naik pun takpe...penting sedap...ada org nak mkn hihihi...

    ReplyDelete
  6. lama noi tak mkn apam nih...zaman kecik2 suke beli kat pasar cbg3....:D

    ReplyDelete