Thursday, November 13, 2008

Jagung Manis

jagung adalah peberet anakandaku yang bongsu iteww si danial... kadang tuh bli jagung bbyak tak leh nk sorok selagi tak abih! antu jagung ler dia...mmg susah ler nk cakap.. huhuuu.. sbb kat kg nenek ngan atuk dia klu tgh musim tuh ari2 makan jagung.. maklum ler nama pon kg seri sejagung! mmg kg jagung ler! dolu2 pon aku ikut ayah aku g tanam jagung...best tau! maklum ler anak petani... la ni dh xde dah... alhmdulillah rezeki dh bertmbh baik... :) sukatan ni hana bagi utk satu cawan yer... nk lebih dr tu pandai2 la adjust sendri.. :)

Bahan-bahan

  • 1 cwn@cup jagung (biasa ada jual kat pasaraya yg biji2 dlm plastik) tp hana gune jagung tin jerk :D
  • 1 sudu susu pekat
  • 1 sudu marjerin
  • secubit garam
Cara-cara
  • kukus jagung hingga masak
  • bila dh masak, masukkan dlm mangkuk.
  • masukkan marjerin,susu n garam. gaul sebati.
  • siap! boleh la dimakan panas2... klu sejuk marjerin akan mbeku n rasa dh tk sedap! :)

3 comments:

  1. hana, jagung pun peberet kakchik jugak... paling best makan jagung bakar disalut marjerin, serbuk lada & asamboi masa kat guar chempedak di kedah...

    sekarang pun kalau teringat rasa nak meleleh je air liur... tapi kat sini takde org jual, nak buat sendiri susah nak dapatkan jagung... so beli jelah yang cup corn di pasaraya tu...

    ReplyDelete
  2. to kakchik..
    suka gak mkn jagung bakar,tp tk penah la pulak denga letak asamboi. resepi baru ni! mesti best! alamak asamboi la pulak xde! heeee....

    to aishah...
    nak 10 cup pon bleh! meh dtg kanazawa lagik! hehehehe

    ReplyDelete