Bahan-bahan
Cara-cara - 400cc(400ml) susu segar/susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 3 biji telur- pada suhu bilik
- 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
- 2-3 titik esen vanila
- [ KARaMEL ]
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
- Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam p eriuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
- Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
- Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
- Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
- Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
- Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
- Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
- Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
akk, kalo kitorg kt rumah neh, suka tgk yg ade lobang2..
ReplyDeletesbb kalo yg xde lobang tu, kebanyakannye guna flan.
mcm instant puding karamel la.
ish, bendealah ni makan sejuk2 sedappppp -__- lapo2..
ooo gtu ker? kiranyer menjadi juga la ni yerk? hihihi... sbb sblm nih mkn tk penah lagik yg berlobang2.. tuh pasal cam konpius jerk.. ppon mmg sedap ler mkn sejuk2 wpon cuaca sejuk! :D
ReplyDeleteuik...best nih...
ReplyDeleteakak...sukatan gelas buat pudding tu brp ml ek?
sukatan gelas? resepi yang mana nih?
ReplyDelete