Bahan-bahan
- 450g mentega
- 1 gelas gula halus
- 10 biji telur
- 1 gelas tepung gandum
- 2 gelas horlicks
- 1 tin kecil susu manis
- 1 botol browning sugar - xde ler
- Pukul mentega bersama gula hingga kembang/putih
- Masukkan telur satu persatu (pukul sekata baru masukkan telur seterusnya) hingga habis..
- Masukkan pula tepung gandum,horlicks dan susu pekat manis satu persatu sambil di adun rata. Setelah sebati,masukkan browning sugar dan kacau hingga warnanya sekata..
- Masukkan adunan ke dlm loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung atau loyang dlapik kertas minyak.
- Pastikan pengukus sudah mendidih. Tutup loyang dgn aluminium foil(jgn ketatkn kerana kek akan naik ketika dkukus)cukup skadar utk mengelakkan air kukusan menitik dpmukaan kek.selain tu,boleh juga ltk kain di atas penutup pengukus utk mengelak hal yg sama berlaku.
- Kukuslah adunan kek selama 2 jam ke atas(org kate,lg lama kek tu dkukus,lagi thn la kek tu)..tp sy kukus selama 2 1/2 jam jer.dah sehari semalam kat luar,simpan dlm pt sejuk..mmg thn lama.
sedap nyer kek lapis...tp mana nak cari horlick erkk???
ReplyDeletexde stok dr mesia er are? aritu kirim ngan mak tlg poskan.. ade la skit... kat sini mmg tk penah jumpa kan? kirim la kat sesapa, kot la teringin sgt..
ReplyDelete