Thursday, November 20, 2008

Rich Chocolate Moist Cake

dah lama juga tekak nih sebenonyer nak makan kek cekelat.. stat tgk kat myr, pastu sembang2 ngan azie,pastu lak ngan jiya@14sept, pastu mlm tadi sembang plak ngan aishah, pastu pagi tadi borak plak ngan k.min... semua pasal kek cekelat! akhirnya..akhirnyaa.... godaan itu tewas juga di tanganku! muahahahaha.......wpon sebenonyer malas nak masuk dapur sbb sejukkk! huhuuuu... kek nih mmg rich sgt ler ngan cekelatnyer tuh! n moist! sbb aku kukus.cume merekah jek..tk tau nape maybe sbb api kuat sgt kot..tapi yg penting rasa dia mmg besh! resepi cilok kat dapur noreen...thnx noreen! ampunn kopipes yerk! :D kita wat setengah adunan jerk..

Bahan-bahan:
6 oz (170gm) mentega
14 oz (397gm) gula kastor
3 biji telur

Bahan2 A - dibancuh:
1 sudu teh nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate atau coffee emulco / chocolate atau coffee paste

Bahan2 B - diayak bersama:
8 oz (226gm) tepung high protein (tepung roti) - boleh juga digunakan self-raising flour atau tepung kek (hana gune tpg roti - 1st time wat kek gune tpg roti)
2 1/4 oz (64gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz (200ml) air sejuk - hana lebihkan skit sbb nk moist..pandai2 jek haku! :D

Cara-cara
  1. griskan loyang kek saiz 9" dan lapikkan dengan parchment paper, ketepikan
  2. pukul mentega dan gula dengan mixer sehingga gebu dan kembang. apabila di angkat adunan tidak jatuh
  3. masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
  4. kemudian masukkan bahan2 A tadi sambil dipukul lagi
  5. setelah itu dengan menggunakan whisker, masukkan Bahan2 B sedikit demi sedikit sambil dipusingkan whisker dengan satu arah sahaja secara perlahan2 sehingga adunan rata dan sebati
  6. masukkan air sejuk sambil di kacau lagi sehingga sebati
  7. tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan hentakkan sedikit loyang supaya mengeluarkan angin
  8. bakar pada suhu 170C selama 50-60 min atau sehingga masak. suhu bergantung pada oven masing2
  9. setelah siap keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah disapukan dengan chocolate icing
note: jika inginkan kek lagi moist bolehlah dikukuskan selama 1 1/2 jam dan tutupkan loyang kek dengan aluminium foil

11 comments:

  1. uhhhh.. meleleh ayaq liuq tengok kek coklat ni aihhhh. ermmm klu wat kek coklat mmg laku kt umah hehehe. tp plan mlm ni nk mkn piza laaa.. nk skodeng2 cr resepi yer hana.. :p

    ReplyDelete
  2. recipe ni mmg dabom kak..
    wani siap buat jual lagi kt member2.. kih2 :P
    diorg suka jenis mcm nis, rich dengan chocolate, moist, n lagi satu, i noticed that cake ni dia boleh tahan kt room temperature selamat lebih jugak le 1 mgu. tu pun kalo cuaca baek (xlembap-panas-lembap-panas).
    waahh, den pomot lak yo~ hehe

    sedap2!!

    ReplyDelete
  3. huahuahua...kek cekelat mu itu nampak ngancam ler..jgn xtau ..kmin pakai yg instant jer..tu pasal le cepat..laagi senang kojo den...

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaaaaaa.. aku tersuka terliur ternak nak nak nakkkkkkk.. :D nak buat tapi memang Failed..

    ReplyDelete
  5. sedappp.. brownies tak lepas lagik..msuk list dulu..satu lagik cup cake..hehehe..berangan hrp tak jatuh cam mat jenin..huuuuuuu...

    ReplyDelete
  6. hubby tengok kek ni siap cakap mmm sedapnya...maksudnya tu ..kenalah try buat hihihi....

    ReplyDelete
  7. hahahahaha...kuikuikuiiii...
    akak...geli ati cam sehati sejiwa lak ya...
    nama kek sama,resepi sama,amik dr blog sama cuma tak upload lg coz kamare bateri kong & tak sempat makeup,dah ade org tak sabo nak ngap....
    sedapkan akak kek nih...cuma kite versi bakar...merekah jugak maybe oven panas sgt.

    ReplyDelete
  8. to halen..
    p la cari mana2 yg berkenan halen.. resepi pizza hana satu jerk kot.. selalu wat pizza gune resepi yg sama.. :)

    to wani..
    haah la wani mmm chedepp!akak skrg nih pon mmg tk esbok sbb suhu kat luar pon dh mcm esbok! hihihi

    to cikmin..
    instant pon kek cekelat jugak.. sedap jugak tuh! hehehe

    to zie..
    laa...nape plak fail? penah buat ke? try la lagik...insyaAllah berjaya...meh hana jampi2 skit kat zie.. hehehehe (merepek jek hana ni erk!) :D

    ReplyDelete
  9. to dzana..
    k.na, list la panjang2..hana nih pon buku resepi sampai dh tak muat! byk juga yg waiting list! kihkihkih

    to suzi..
    hah! apa lagik suzi..sengseng lengan tu smpai siku! p buat apa yg patut! hihihi

    to aishah..
    tak sangka menjadi juga kita yer ngan kek cekelat tuh! hihihi pas nih kita plan nak wat apa pulak?? heeeeee....

    ReplyDelete
  10. Ngeh ngeh ngeh! tertewas jugak akhirnyer yer kak.. tapi banyak beno bahan² kek ni. Mesti sodap!

    ReplyDelete
  11. jiya.. mmg tk leh tahan ler ngan kek cokelatmu itew! cube tk konpiden nak wat! last2 wat yg nih..bhn yg bancuh tuh hana cume gune stick milo jerk. bancuh skit ngan air panas. hihi.. durhaka sokmo ngan resepi org.. :D tp sedap tau! :)

    ReplyDelete