Friday, November 21, 2008

Sambal Ikan Bilis Cili Padi

sambal nih mmg peberet aku n en.hb.... kat umah mak mmg nih ler hidangan wajib kluarga kalau semua anak2 balik... sedap woooo... kadang tuh mak@aku tumis jerk semua.. pon sedap jugak! bese mak aku sebut sambal tutuk.. jawa la katakan... aritu mak kirim banyak sgt cili padi semata2 nak perkenankan anak dia nih yang rindu sgt ngan sambal nih! hihihi... kesian mak! abis togel cili kat belakang umah tuh! kihkihkih.... resepi sama cam resepi kak G! thnx kak G! nk kopipes ye kak.. ampunnnn... :D

Bahan-bahan
  • 20 biji cili api (digoreng)
  • 2 ulas bawang putih (digoreng)
  • 1 biji bawang besar
  • segenggam ikan bilis (digoreng)
  • secubit garam
  • 2 biji limau kasturi

Cara-cara

  1. Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang besar bersama sedikit garam
  2. Masukkan ikan bilis, gaulkan dgn sudu, hancur2kan sedikit
  3. Perahkan limau kasturi, sedia utk dihidangkan :)

11 comments:

  1. mmg sedappp..ni ler ala2 smbl belacan yg slalu akak buat..maklum ler alergik tak leh mkn belacan..semua bahan akak goreng..n lastly tumbuk sekali dgn tomato dadu..tak yah boh limau.. mkn lady finger celor, ikan msk kari, kangkung goreng,telur masin..perggggh..

    ReplyDelete
  2. haah betul betul k.na... org jhr jek kot yg reti mkn nih..hehehe.. kita kalau tumis pon tk buh limau.. hb pon tak suka.. wahh! bestnyer makan nih ngan k.na! hihihi

    ReplyDelete
  3. maxx baru je ingat nak request resipi ikan bilis, dia dah post dah.. thanks ya.

    kalau kita nak bg rangup sikit ikan bilis tu mcm mana ye? ada org kata kena rendam dgn cuka makan dulu.. tah betul le tidak..

    ReplyDelete
  4. hah!? kene rendam ngan cuka? tk penah dengo lagi la maxx.. hana wat goreng biasa jek.. api kecik la.. penah gak org kata letak skit tpg.. ntah ler..tk penah lagi buat..

    tp kan maxx..hana nih jenis tk kisah rangup ke tak ke..belasah jerk masuk tekak! hihihi...

    ReplyDelete
  5. waa..bes nya tgk hana..kecur air liur...copy ek resepi tuh..

    ReplyDelete
  6. sekali tgk mcm 'sambal lado'masa kt cikmin makan kt padang bukit tinggi sumatera..cuma beza sambal tu x buh ikan bilis...

    ReplyDelete
  7. nampak sodappppppp nih...tp cik hb kite alergik ngan belacan....sambal kalu takde geng tok kose nak buatnye...sanggup kite pose mkn kat kampung je...

    ReplyDelete
  8. to azza..
    copy la za..akak pon kopi ngan tuan empunyer resepi gak..hihihi

    to cikmin..
    rasanya sambal nih mmg asal indonesia kot..sbb sambal jawa kan..

    to aishah..
    sambal nih mana ade belacan sha..org yg tak suka belacan leh try sambal nih. mmg sodap! tk yah letak limau pon takpe.. tp akak bese tumis jerk semua..

    ReplyDelete
  9. hana,
    kecur air liur dibuatnya...
    kakchik pun memang suka sambal.
    makan nasi mesti nak ada sambal, tambah perisa lagi bila makan...

    ni yang lapar ni, dah lah belum lunch lagi ni...

    ReplyDelete
  10. kak chik..kalau tgh lapa makan sambal nih mau tk cukup sepinggan! silap aribulan seperiuk! hihihi...

    ReplyDelete
  11. ishh..pesal kuar nama dida plak nih.. k.chik tuh hana tuh...heee.. mengong gaknyer pc nih.. :D

    ReplyDelete