Bahan-bahan
- 4 keping ikan tenggiri
- 1/2 cawan air masak
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu teh garam
- 5 biji cili api
- 2-3 biji limau nipis
- 1 inci belacan (bakar sikit)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- Sedikit daun ketumbar (hiris)
- Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
- Campurkan air masak,cili,garam,gula,belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
- Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar.Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
eerrrmmm...sedapnyer!!
ReplyDeletekena g supa cari sawara la gamaknya ni..
carik are jgn tak carik! mmg sodapppp! hihihi
ReplyDelete