Monday, December 22, 2008

Butter Prawn

againnn! huhuuuu... tapi kali nih dapat udang beso gloss! aku cume belah belakang jerk! n tak buang kulit.. lauk utk anak2 jerk nih... resepi k.jun! thnx k.jun yer... C&P lagik! heeeeee... n sebelum ni pon penah buat.. lebih kurang jerk.. sini yer...

Bahan-bahan
  • 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
  • 5 sudu besar butter
  • 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (jun guna 3 kuning dan 1 telur putih)
  • 4 cili api-dipotong2
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair
  • 2 ulas bawang putih-dicincang
  • pepper, gula n garam
Cara-cara
  1. Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
  3. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
  4. Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
  5. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment