againnn! huhuuuu... tapi kali nih dapat udang beso gloss! aku cume belah belakang jerk! n tak buang kulit.. lauk utk anak2 jerk nih... resepi k.jun! thnx k.jun yer... C&P lagik! heeeeee... n sebelum ni pon penah buat.. lebih kurang jerk.. sini yer... Bahan-bahan
Cara-cara - 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
- 5 sudu besar butter
- 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (jun guna 3 kuning dan 1 telur putih)
- 4 cili api-dipotong2
- 2 tangkai daun kari
- 1/4 cawan susu cair
- 2 ulas bawang putih-dicincang
- pepper, gula n garam
- Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
- Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
- Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
- Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
- Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment