Sunday, December 21, 2008

Sup Daging Berempah Kurma

aku jarang2 suka sup daging... kecuali daging yg bertulang.. sup tulang la tuh kan! hehehe.. kalau daging semata mmg syusyah syikit! hihihi... ade2 jerk! :D tapi dsebabkan nk layan tekak hbku ku turutkan juga kehendaknya.. alahai baik punyer bini! heeeee.... kalau aku masak sup mesti nk kene letak carrot n kentang.. coz utk anak2.. depa pon tk suka daging.. tp sup layan.. tu pasal letak carrot n kentang utk pancing diorg mkn sayur! heeeee....jom layan resepi..

Bahan-bahan
  • 500g daging potong kiub
  • 4 biji bwg merah - mayang
  • 2 ulas bawang putih - mayang
  • 1/2 biji halia - hiris/ketuk
  • rempah tumis ( bunga lawang, kayu manis n adik beradiknyer )
  • 1 sudu rempah kurma - campur air skit wat pes
  • 1 kiub ayam - optional..tp biasanya hana letak
  • 1 biji carrot - optional
  • 1 biji kentang - optional
  • batang saderi
  • garam
  • perasa - jika suka
  • hiasan - daun sup,bwg goreng dan vs sambal kicap!
Cara-cara
  • rebus daging dan halia hingga separa empuk. klu ade sup bunjut leh masukkn juga.
  • masukkan kentang, carrot, btg saderi dan rebus lagi hingga semuanya empuk.
  • kuali lain.. panaskan minyak. tumis bawang2 dan juga rempah tumis hingga naik bau.
  • masukkan pes rempah kurma dan kiub ayam. gaul rata. matikan api.
  • masukkan ke dalam sup dan gaul rata. didihkan. jgn lama sgt nnti carrot n kentang hancur.
  • tutup api. hiaskan ngan daun sup n bwg goreng serta lawannya ngan sambal kicap! ;)

No comments:

Post a Comment