Bahan-bahan
- 500g daging potong kiub
- 4 biji bwg merah - mayang
- 2 ulas bawang putih - mayang
- 1/2 biji halia - hiris/ketuk
- rempah tumis ( bunga lawang, kayu manis n adik beradiknyer )
- 1 sudu rempah kurma - campur air skit wat pes
- 1 kiub ayam - optional..tp biasanya hana letak
- 1 biji carrot - optional
- 1 biji kentang - optional
- batang saderi
- garam
- perasa - jika suka
- hiasan - daun sup,bwg goreng dan vs sambal kicap!
- rebus daging dan halia hingga separa empuk. klu ade sup bunjut leh masukkn juga.
- masukkan kentang, carrot, btg saderi dan rebus lagi hingga semuanya empuk.
- kuali lain.. panaskan minyak. tumis bawang2 dan juga rempah tumis hingga naik bau.
- masukkan pes rempah kurma dan kiub ayam. gaul rata. matikan api.
- masukkan ke dalam sup dan gaul rata. didihkan. jgn lama sgt nnti carrot n kentang hancur.
- tutup api. hiaskan ngan daun sup n bwg goreng serta lawannya ngan sambal kicap! ;)
No comments:
Post a Comment