Friday, December 19, 2008

Moist Chocolate Cake

kecuq tak tengok?? tuan yg tukang buat nih pon dah telan air liur banyak kali dah! muahahaa.. sbbnyer tak leh nak potong lagik... hihihihi... kenapa?? hihihi... ader lerr... heeeee... n sebenonyer susun stoberi begitu sbb nk kene potong cam brownies.. mula nk wat brownies tp rasa cam tk best plak! so tuh yg buat kek cekelat nih!... ade lagik satu adunan tgh duk dlm esbok! n satu lagik adunan kek mousse.. hohohooo tk muat esbok aku beb! heeeeee..... resepi CMG tapi amik dr dapur k.ummi! mekacihhh banyak2! hihihi....
Bahan-bahan
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 sudu teh serbuk penaik * (digaul dan diayak 3x)
1 cawan gula halus
2 biji telor gred A
125 gm butter
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan serbuk koko *
1/2 sudu teh nescafe *
1/4 cawan gula halus *
1/2 cawan air panas *
1/4 cawan susu cair * (* disatukan menjadi pes coklat)

Untuk Chocolate Ganache:-
100 gm coklat masakan
50 ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh butter

Cara-Cara
Panaskan oven pada suhuu 175C. Lenser tin berukuran 5x8x3 in dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanila dan telor satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembag dan gula hancur. Perlahankan speed, maskkan tepung berselang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul rata dan sebati. Tuangkan adunan tadi ke dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 -50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache..

Untuk Ganache: SAtukan coklat dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas, cairkan secara double-boiler. Bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam an tuang atas kek coklat tadi...

14 comments:

  1. kak,idah ni, sok tme kenduri tok wi, ko je lah amik tender wat kek tuh! xyah li kt kdai kek...hahaha,

    ReplyDelete
  2. hahahahaaaa... manyak la ko! kalau aku rajin aku buat! kalau malas bli jerk kedai! suh tok wi sedia duit byk2! aku dh order 12 tingkat! kahkahkahkah....

    ReplyDelete
  3. ngada2..sajee nk jeleskn ngan stoberi tu huhuhuhuh...kak ina..tau tak nk wat inti ceklat mcmana?? ala yg boh dlm roti ker..apam ker tu..help me plissssss :)

    ReplyDelete
  4. ala cakap jerk la sok ko nk bli stoberi! wakakakaa... :P inti cekelat tuh biasanya akak gune jem coklat yg sapu kat roti tuh! hihihi senang cter kan! heeeee... (maleh sebenonyer akak ko nih! :D )

    ReplyDelete
  5. kek ni moist tak .. kek ni tak da bicarbonat of soda..akak sebenornya tak brapa suka kek yg ada boh bicrbonat tu..

    ReplyDelete
  6. akak sama la ngan kita...tk suka yg ade soda..tak rasa lagik..tp rasanya moist.. tgk k.ummi pon dh byk kali buat...

    ReplyDelete
  7. mengecurkan liur je nengok gambar kek hana ni... nasib baik kakchik ni bukan suka sangat makan kek & nasib baik jugak budak2 takde, kalau tak depa nampak... mesti srh buat ni...

    ReplyDelete
  8. wiwaaa..baru tadi mkn chocolate indulgence, member bawak(mkn sekeping je heh)...akak..ni mmg nak soh sy kene diabetes ni hehe..

    ReplyDelete
  9. mmg dah terliur ni...cake chocolate mmg favorate kite..hehe..nice cake + strawbery lg best..

    ReplyDelete
  10. to kakchik..
    ooo tuh pasal kchik suka wat roti je er? kita nih suka buat jerk..mkn nyer skit jer! hihihi

    to catlina..
    sendri mau igt la catlina! hihihi

    to budakecik..
    lamo tk nmpk amat! sihat mat? ala amat lagi terer wat kek! :)

    ReplyDelete
  11. nak sepotong...geram nak ngap..resepi tu aishah pernah try sedap...
    akak ketam kat bwh tu best gak...tak pernah tau kencur leh wat masak lemak gak...taunye guna dlm kuah kacang versi indonesia tu...

    ReplyDelete
  12. meh ler aishah.. akak mmg wat byk tuh! wat jamu kengkawan.
    akak mmg suka kencur dlm masakan lelagi lemak cili padi..wat ngan ayam pon sodap!.. kerabu pon! heeeee...

    ReplyDelete
  13. tak da ler smpai terer kak..hehe.
    sy sihat je :)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete