Wednesday, December 24, 2008

Cotton Soft Japanese CheeseCake

k.min punyer pasal la nih, aku wat kek nih! muahahahaaaa.... adohaiii gebusnyer kek nih! dh lama nk try tapi tak konpiden tang bakar waterbath tuh..maklum ler aku xde loyang besor utk memuatkan loyang yg ade tuH!.. aritu aku terhingat projek kek span aku lum terbuat2, so aku gune kertas kek yg aku bli tuh! alhamdllah menjadi wpon termasuk air skit! hahahahaa... resepi alma... thnx!

Bahan-bahan
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
note : pesanan dr pn.alma, krim tartar tidak dgunekan dlm resepi nih..sebelum ni dia tersilap taip... n hana dh edit smula.. gomen ne..

10 comments:

  1. huahuahua...terjadik gak ek..hasutan ku itu...syabas beta!

    ReplyDelete
  2. ui..gebu!gebu!kak hana sy buat lagi cheesecake mlm tadi..wat dua adunan dlm 1 loyang tp jadik lambat masak pulak(sejam lebih!) & keras sket..heh..janji buleh makan & rase same hehe

    ReplyDelete
  3. hana,kite pun dah lame usha coton japanese cheese cake ni tp ya amatlah malasnya nak mengasingkan telur putih & merah tu...
    ish, alasanlah tu kan...klu dah mmg pemalas tu, xleh nak cakap ape la...tp klu dah rajin tu lebih dr mengasingkan telur putih tu pun boleh buat...hehehe

    ReplyDelete
  4. gulp! tengah-tengahari ni tengok kek yang gebu cam ni, air liur tak dapat nak tahan ni.

    terliurnya kakchik tengok.

    ReplyDelete
  5. to cikmin..
    mmg akak punyer phasyal la nih! hehehe...tp mmg gler la kek nih! tang menaikkan lemak bdn tuh yg lomah! heeeee...

    to catlina..
    wat ciskek hangus takpe..rasa tetap menten sedap! :)nih ade lagik variasi cis.. aaa apa lagik! jgn kene mrh misi nnti sudah! :P

    to rafizah..
    ade sudu asingkan telur tak? bli jek yg tuh senang.... :)

    to kakchik..
    mmg geram nengok kchik! kuar oven panas2 rasa nak jerk terus ngap! hehehe

    ReplyDelete
  6. aritu kata xde cream tartar..doremon anta kt hana ek?hikhikhik...

    ReplyDelete
  7. k.min...dlm resepi ni kat bhn2 tuh xde tulis krim tartar.. tapi kat method ada.. pelik juga... tapi sebenonyer kita tak letak pon! dh mmg xde nk wat camne! tp alhamdulillah jadi juga... hehehe

    ReplyDelete
  8. jalan2 sini cari japan cheesecake..salam kenal kak hana

    ReplyDelete
  9. Salam Hana, akak dah cuba 4-5 x, ikut sebijik caranya, tapi setiap kali jadi mcm bengkang. kenapa ye? rasa frust sangat :(

    ReplyDelete