Bahan-bahan
- 1 kilo kentang - dikupas kulit
- 300 g udang hidup - dikupas kulit
- cili kisar (lebihkan jika suka pedas)
- 1 biji bawang besar *
- 3 ulas bawang putih *
- 2 sb udang kering *
- 2 sb ikan bilis *
- 2 sb tomato paste
- 2 biji telur - dikocok dan goreng pecah2
- daun sop dan daun bawang - dihiris
- secukup bawang goreng
- secukup minyak utk menumis
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Kentang di potong dadu kasar dan rebus empuk.Toskan.
- Kisar halus bahan2 bertanda * dan campurkan dgn cili kisar.
- Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan2 kisar hingga garing, masukkan tomato paste, garam dan gula,gaul dan masukkan udang dan masak hingga kering.
- Kecilkan api dan masukkan kentang rebus,sedikit daun sop,daun bwg, bawang goreng dan telur goreng dan gaul hingga rata dan sebati.Ketika menghidang taburkan sedikit lagi daun sop,daun bwg dan bwg goreng.
sambal kentang ni mkn dgn nasik panas sedap kan... leh tambah 2 kali ni.. hihihihi..
ReplyDeletepada encik hubby kak hana.. jgn lupa mkn ubat..
skrg mmg musim demam lah kak.. sini pon byk org demam.. al maklumlah ujan ari2 pon
a'ah betui tuh sha...mmg sedap panas2! hb akak dh bpe kali telan ubat sejak mlm tadi.. cuaca kot.. nk ajak g blanja dapur pon alahai kesiannyaa.. nnti la dulu..
ReplyDeleteala...en hubyy tak sehat ke..
ReplyDeletekn jaga leklok..masa ni le pahala lebih..hehe
yummy nampak sambal kentang tuh..kn try ni,..akak salin resepi ek..
mudah2an dapat pahle yg byk..heee.. amik ler azza resepi nih! sedap makan panas2! :)
ReplyDelete