Tuesday, December 2, 2008

Roti Nasi

bestnyer roti nih! dah la gemoks! gebus! lembuts! tak cukups ler satu adunan nih! hahahaaa.. nmpak no roti nih sedap sangat erk! kihkihkih... tuh la pasal! mekasih ssgt kat ros@onigiri share resepi roti mabeles nih! dapat buat 6 bijik! danish 2 bijik, danial satu bijik, bapak budak 2 bijik, mak budak satu bijik jerr! xpo la asal diorg kenyang! alhamdulillah...

Bahan-bahan
  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti
  • 60 ml susu segar
  • 4 gram dry yeast
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin
  • 1 sudu kecil garam
Cara-cara
  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.(hana bakar suhu 180-23minit)
  7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner.

11 comments:

  1. nampak best nih...ari tu dah jumpe kat blog cik mat...
    re: maguro tu leh aje kukus cam biase...rencah taruk ahh ape2 yg berkenaan...sbb versi tu versi campak2 je...taruk benda ade dpn mata...:D
    buat sambal tumis pon sedap..leh tertukar ngan ayam,silap2 haribulan...muahahaha...

    ReplyDelete
  2. a'aa cikmat penah buat gak roti ni.. sedap! tapi nasi tuh akak tk cukup blend halus jd gerutu skit.. hehehe ppon mmg best! dak2 ni suka beno..

    wokeh! tQ..nnti nk try la.. maguro jarang2 bli..skrg nih suka sawara, fukuragi, saba, aji.. tuh ler yg biasa.. heeeee...

    ReplyDelete
  3. ai...omak budak beria menguli kat dapo dpt makan sebiji je?ni mmg kes kene buat lagilah ni ye...

    arini sakit kepala.tak bminatnye nak masuk dapo.tak taulah nape.kelopak mate sebelah atas (kanan) bengkak.biler berkedip,rase sakit dan kepale pun bdenyut2....

    ReplyDelete
  4. a'ah la fiza..tk puas makan! td kirim ngan hb bli tpg roti, dia bli tpg gandum plak! terpakse kiv dulu smpai dpt tpg roti.. hehehehe..

    kene 'tembel' kot! ati2 fiza.. hana penah kene smpai kene operate tau sbb ade nanah! huiii sakit tul masa tuh... heeeee... pas kene 'belah' tuh jd 'lanun' seminggu! hehehee

    ReplyDelete
  5. adui ye ke hana?sampai kene operate ke?eh 'tembel' tu hape. kusangkakan ketuit (yg org kate mengintai org berak tu... ish idak le daku ngintai org berak....hahhah)tpi klu ketuit dia seketul je kan...tp ni satu kelopak tu bengkak...huhuhu tp bengkak tu tak nampak sgt la.sakit kepale ni yg terase sgt...dan bile berkelip mate terasa sengal sakitnye...aduhaiiii

    tapi sakit2 pun tadi sempat gak pergi c4 cari puff pastry.yeaaa jumpe juga akhirnya.terus amik 2 paket.

    ReplyDelete
  6. makan satu mesti dah kenyang, yela nasik kan kenyang... hehehe... nasik lebihan tu takdalah membazir sangat yeark!

    ReplyDelete
  7. to fiza...
    aaa betul la tu ketuit..mak den sebut 'tembel'..istilah jaworld kot! hehehe mmula camtu la hana kene.. pas tu melarat plak smpi kene operate! huhuuu...
    sempat lagi tu yerk! hihihi

    to jiya...
    kandungan nasi tu bukan byk sgt jiya.. kalau perut mcm perut gajah sebuku tuh tk kenyang kot! hihihi

    ReplyDelete
  8. kalau sy buat roti ni tak pakai acuan bread loaf, kepal2 pakai tgn mcm wat pau, leh tak?hehe..nak try buat nanti..

    ReplyDelete
  9. boleh jerk catlina..janji leh masuk mulut! hehehee akak pon masuk kat loyang biasa jerk tuh..sbb nak masuk loaf kecik sgt..tgk la roti tu pon debab! hehehehe

    ReplyDelete
  10. akk, 4 gram yeast tu equal brapa tablespoon/teaspoons ekk?

    xdak digital scale la nk timbak gram kecik ni..

    ReplyDelete
  11. demi dik wani tercayang akak g ukur ngan sudu jap tadi.. 4gram tuh sama dengan satu sudu makan. rata ye.. selamat mencube! heeeee...

    ReplyDelete