Monday, December 22, 2008

Moist Chocolate Cake for my Japanese Friends

arini adalah ari last danish skola sblm cuti yg panjang sampai bulan satu nnti... so sebagai ole2 utk kengkawan jepun aku tuh, aku watkan la kek nih... diorg plak ade yg bg biskut, cenderahati n mcm2 lagik la.... test market ke nih??! kahkahkahkahkah! :P kali ni wat comot skit sbb nk cepat.. heeeeee.....resepi telah di ubah suai sedikit dr resepi yg asal. cume menggunekan susu perisa coklat n susu pekat.... yg lain sama... meh tgk aku adjust apa... n rasanya tak muak sgt... klu suka rasa coffee leh ikut resepi yg asal la yer.... klu nk milo pon bleh..... :)

Bahan-bahan
1 cawan tepung kek/tepung gandum#
1 sudu teh serbuk penaik #
1 cawan gula halus
2 biji telor gred A
125 gm butter
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan serbuk koko*
3/4 cwn susu coklat
1/4 cwn susu pekat
*campurkan susu coklat n susu pekat hingga menjadi satu cwn.
*bhn bertanda # ayak 3 kali

Untuk Chocolate Ganache:-
100 gm coklat masakan
50 ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh butter
Cara-Cara
Panaskan oven pada suhuu 175C. Lenser tin berukuran 5x8x3 in dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanila dan telor satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur. Perlahankan speed, *hana gune wisk jerk masa nih...masukkan tepung@bhn ayak berselang seli dengan susu coklat n susu pekat tadi hingga habis. Gaul rata dan sebati. Tuangkan adunan tadi ke dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 -50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache..

Untuk Ganache: Satukan coklat dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas, cairkan secara double-boiler. Bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam dan tuang atas kek coklat tadi...
yang nih siap packing utk kengkawan! hehehehehe.....

12 comments:

  1. nak terai kek yg diubah suai ni.. resipi derhaka ni.. akekeke..! pssttt!! nak 1 packing tu... geram nengok

    ReplyDelete
  2. kakakmu ini mmg sokmo suka derhaka ngan resepi org! kihkihkih... amik ler tuh! selagik tak luak bleh amik! hihihi...

    ReplyDelete
  3. derhaka jek kak.. jiya sokong jek.. akekeke! Insya Allah jiya cuba resipi derhaka ni. kalo tgk pada resipi asal guna susu cair tapi agak membazir plak lebihan susu cair tu kalo x diguna untuk benda lain. Ermm.. apa beza resipi derhaka ni dengan resipi asal? hehe

    ReplyDelete
  4. pembetulan : apa beza RASA resipi derhaka ni dengan resipi asal?

    ReplyDelete
  5. nak try kek ni.. tunggu rakyat dlm umh ni rmai..nnti terkebil2 nak perabih...

    ReplyDelete
  6. perbezaannya ialah: (mcm cikgu skola nk kene jwb soklan murid jerk nih! :P)cume yg nih lebih rasa ke'coklat'annyer, sbb yg asal tuh ada rasa nescaffe, akak kurang skit yg ade rasa2 nes nih.. :D lg satu gune susu pekat n susu berperisa tuh lagik lemak gtu! n moist! heeee... senang cter, sonang sgt la penyediaanya... buat skali dh boleh igt dlm kpala otak! kihkihkih
    ada phm ka anak murid??

    ReplyDelete
  7. wahh lamanyer anak2 k.na bercuti d kampung! mmg selalu cenggitu er? ala kak, cam biasa la.... list dulu.. hihihi...

    ReplyDelete
  8. takde comot pun... cantik nak nampak sedap je... packing hana tu macam nak jual kat kedai.

    ReplyDelete
  9. comot skit la kak banding yg sebelum ni..nk cepat punyer pasal.. heeee... packing kat sini mmg cantik2... kita pun suker! :)

    ReplyDelete
  10. terliur dgn cake akak yg ni.. lagi2 ade plk strawberry tu.. nakkkkkkkk kak hana...

    seketul tu... sedap nye

    ReplyDelete
  11. kak hanaku....cantiknya kekmu ini..kalau ku dapat buat alangkah bahagianya...

    ReplyDelete
  12. to sha..
    meh ler dtg sini sha.. bukan takat seloyang! berloyang2 akak bleh buatkan! hehehe

    tp ela..
    kat sana xde stoberi ker? sonang jer tuh nk membuaknya! hehehe

    ReplyDelete