Wednesday, January 21, 2009

Karipap Inti Keledek II

try doh kak.joayee plak... sblm nih buat doh sendrik cume ltk marjerin skit... yg nih just letak minyak panas jerk samo stail ngan my mum.... kalau ikut mak, 1kg=3 senduk minyak masak. maklum ler biasa buat utk kenduri kendara.tapi sbb aku nk wat skit jerk, ikut resepi k.jo yg sama bhn2 nyer... kenapa inti keledek?? kat umh nih, inti keledek jerk yg leh layan sampai terbongkang! kahkahkahkah.... inti kentang or lain2 tuh kuren skit... si kecik tuh sambil aku kelim, sambil tuh la dier amik sesudu sesudu inti tuh masuk mulut dier! saboooo jerk la!

Bahan-bahan Doh
  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak-panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam
Cara-cara

masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli sampai rata sebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila dah siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim. goreng dengan api perlahan

Bahan-bahan Inti Keledek
  • 5 biji keledek
  • 2 sudu kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • air
Cara-cara
  1. Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  2. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.

19 comments:

  1. Cantik, berseni dan nampak sedap. Rasanya realiti pun sedap tu.

    ReplyDelete
  2. lawanya karipap hana ni, kita kalo buat setakat leh masuk mulut udah ler..Hana, nk tanya sikit, keledek tu kan ada urat dia, kalo buat inti tak berserabut ker urat dia? kat paso borong ni keledek murah, tp malas nk beli, sebab banyak urat, kita kalo wat cucur badak,keria, kena lecek pastu masuk dalam tapis, pas tu lenyek lagi asingkan urat. Tu yg leceh tu. Ada tips?

    ReplyDelete
  3. to kakchik..
    tQ kakchik...jgn puji lelebih.. kembang sampai ke mesia kang! hehehehe

    to noorma..
    hana gune keledek jepon..mmg xde urat langsung! klu yg ade urat2 tuh rasanya keledek tua..mcm jugak ubi. makin tua makin byk urat. biasa kalau noorma wat keledek goreng gune keledek apa? sbb hana kalau kat mesia pon jarang jumpa yg byk urat.. cube try carik keledek jepun yg kaler purple tuh..

    ReplyDelete
  4. nk karipap 10!!!... sedappppp... rajin nya ngko hana... nk oder 50 ketul tuk raya cina nanti bole???
    errr... noorma keledek tuh kalo potong nipis2 kurang sket urat nya.. kalo wat cucur bdk or keria jgn ngko rebus segedebukkk keledek tuh.. ngko potong cam nk goreng keledek tuh bru uratnya kurang.. petua ni yg saya selalu guna... x tau la owang lain. ekeke

    ReplyDelete
  5. haaaaa tuh ana bini wahid dh bagi tips! tQ yer ndukk! apa kelas raya2 makan karipap! kahkahkahkah... wat sendrik la ana weii...ko kan badang perkasa! hehehehe

    ReplyDelete
  6. Salam..
    Hana, karipap tu klim sendiri ke? Kak za tak pandai gitu cuma klim pakai sepit je....

    Keledek jepun mmg jadi kesukaan kat rumah ni... itu kak za ada tanam...tu kat depan rumah.

    ReplyDelete
  7. kak hana jangan berak keledek udahhh!! nanti leh recycle keledek tu balekk... akekekkeekke!

    halus jek akak wat karipap tu yerkk... kalo jiya sayang plak nak goreng. simpan lam lemari hiasan baguihh.. hahahahah

    ReplyDelete
  8. salam kak za..
    a'ah klim sendrik...dulu pon tak pandai jugak kak! keras tgn! hehehe
    mesti umh k.za ade garden! rajin akak bercucuk tanam...cuaca tk menghalang kak er? kita aritu cili padi baru nk idup! masuk musim winter abih K.O! hehehee...

    to jiya..
    ishhhh ko nih mmg tak senonoh btol la jiya! cam ko mkn nasik ader tak kuar nasik ketul2?? kemprohh la weii!
    meh akak nk nengok sat ko kelim camno? sok wat karipap er! ekekeke

    ReplyDelete
  9. Jiya pakai selotep jek kak... kakakkaka..

    ReplyDelete
  10. lawo ler kelim karipap tu...kiut2 nampak pon sedap nih...

    ReplyDelete
  11. sedapnyer karipap...x prnh lg buat inti keledek...tp mkn pernh la time dk m'sia..hihihihi!!!
    nnti nk try inti keledek la pulak...stok keledek byk ni kat umah.

    ReplyDelete
  12. sama la resepi mak hana ngan mak kitenyer..mak wat jualan so mmg dia tarok inti keledek la..kalo wat mkn2 br inti kentang..teliurla plak tgk epok2 hana ni..klim dia cantik la..

    ReplyDelete
  13. to jiya..
    apa kata mulut jiya tuh jerk yg dsalotepkan! kahkahkahkah

    to aishah..
    mekacih mekacihh...dh kembang sejepon nih hah! kuikuikui...

    to are..
    hana pon sbb smlm stok keledek ada byk.. tuh yg nk buat tuh! dpt rege murah mmg borong byk! heeeee...

    to mummyalyssa..
    mekacih mummy..klu kat kg pon hana panggil epok2.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. cantik sungguh kak hana klim karipap tu...mariam buat mula2 tu ok la...bile dh ujung2 nk habis tu dah tak nampak rupe dah...hihihi

    ReplyDelete
  15. alah sama jerk ngan akak...akak pon mmula kemas la lagik! dh lelama naik juling jugak mata nih! hehehehe

    ReplyDelete
  16. wah, cantiknya karipan kelim tangan ni, ada darah seni ni..

    ReplyDelete
  17. anatahir...tQ tQ! kembang lagik montot ni hah! abih koyak rabak suar! heeeeeeeee....

    ReplyDelete
  18. akk, cun gile akk kelim karipap tu.
    kalo kasi wani, mmg ade yg terbantut je tumbesaran die! hehehe
    kelim xsame besar.... :D

    ReplyDelete
  19. hehehehe...ala dulu pon akak tak pandai wani..konon2 memajukan diri sendrik! ekekekekeke

    ReplyDelete