Tuesday, January 20, 2009

Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken

yang nih lauk utk anak2.... nama jerk spicy tp sbb gune lada benggala tak pedas pon! hehehe.. resepi skodeng dr umah k.jun... ikut stail k.jun ubah ngan potongan2 ayam n goreng. so inilah hasilnyer.. resepi asal dr tulip@fiza myr... pekabo la gaknyer pija nih? dh bersalin ntah blum! mekacih fiza yer! C&P dear! heeeeeeee.....

Bahan-bahan
  • 3 keping isi ayam, potong saiz kecil2- hana goreng dulu ngan garam n kunyit.
  • 3sb gula
  • 2sb minyak masak
  • 3sb sos ikan
  • 3btg serai - ketuk
  • 1sb cuka
  • 1sb sos tiram
  • 1bj bawang besar - potong dadu
  • lada merah & lada hijau - potong menyerong
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
  2. Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain & gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
  3. Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

6 comments:

  1. Adeeehhhh... sedapnyerrr... ada lg x??? nk masak stok ayam dh abissss... nak ar sket... nk mkn nasi... beras pon dh abisss... wakakakaka... saje jer dtg sini nk makan freee... kikiki

    ReplyDelete
  2. blk nih ko jgn lupe singgah kedai er bli ayam ngan beras! kalau ko rasa nak makan pasir, ko terus jerk la drive sampai umah! wakakakakaa.....

    ReplyDelete
  3. u like?? i like too! hehehe....

    ReplyDelete
  4. tgk ayam tu jer dah terliur k.ct ni..tapi cuka tu bole ganti lain x hana..

    ReplyDelete
  5. mmg sedap ayam nih...cume tak tau nk gantikan cuka tuh ngan apa. klu asam jawa cam masam sgt...

    ReplyDelete