minum petang ngan kek pisang yang sangat sedap! resepi dari
sofinar my.resipi. cume aku edit beberapa bhn sket utk hasil yang lebih moist, gebu and lembuttt jaaaa...nk buat pong sonang baitu... sebenonyer aku dah biasa menggunakan tpg mix pancake utk mana2 kek yg aku buat. malah jemput2 pisang pong kdg gune tpg tuh n campur ngan tepung gandum! cumenya kene kurangkan sukatan gula dan garam. klu tk ltk garam pong xpe sbb kebiasanya tpg premix dah ada tuh semua. sape2 ade tpg mixpancake tuh leh la cube yer... hasilnyer mmg cukup bestt! jemput makan...
Bahan-bahan - 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
- 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
- 180g gula halus - klu nk kek kaler keperangan gune gula perang
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- hana tambah susu segar 2 sudu besar dan badam flakes
Cara-cara - campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
NOTE: Hana blend pisang+susu dan sedikit gula. baki gula, ovelet dan telur pukul hingga gebu. kemudian masukkan pisang blend td dan juga minyak. pehtu baru masukkan tepung+ b.powder + soda bicarbonat yang telah di ayak. pehtu bakar.... sonang jaa...
nak try... tp tuka pisang ngn strawbery... agak2 jadi tak kak?
ReplyDeletejadiii.. jd la kek stoberi! yer tak? jgn luper akak punyer sepotong yer! owang laki nih klu masak apa2 air tgn dier lain pesen sket dr owang pompuan! tol ke syuQ?? ellehhh kombang la tuh!! kikiki
ReplyDeletejom kita tukar kek hehe
ReplyDeletejommmmmmm..... nak nak! tp kiter nak yg ada nomot ilang tuhh! leh bukak tengokk! kikiki
ReplyDeletemeikum....ada org x?ni lenda dtg bawa buah tgn aym grg ala mamak dr mesia nih..jom kita dok gebang2 kak hana.....
ReplyDeletekak.. pesat tunjuk 4 poton jekkk?? mana lgik dalam loyangg?? erkkk!! mesti darwish melantak kat blakang nighh!!
ReplyDeleteHanaaaa... CM kata dia nak kek pisang, hanto dgn segera ya. jangan lambat kang kempunan lak CM kat umah ni... hehehehe
ReplyDeleteHana...nak sepotong,pisangku dh meranum tapi tuannyer buat tak tau ja..kalau buat abih je kan na..hari tu pun ida uat kek pisang letak badam flakes..hi..hi sama je,tapi tak sempat possing daa
ReplyDeletemmg nmpk gebu, kak....bkn akak, kek tu la....muahahaha....
ReplyDeleteadeh kak, kita x pernah bersua muka lg dgn ovelate, ntah ada x kt sini...klu xde tu, kek x lembut ek? akak ni kan,smua benda msk ko ada...mcm kt msia plak...kagum aku...huhuhuhu...
kak hana, sedapnya kek pisang tu, nmpk gebu la..mas nak 4 ketoi, nak sarapan ni...
ReplyDeletenpk sedap btol.. anak kite sukerr sgt kek pisang.. tapi.. mom dia xtau buat he3..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteelok je kek akak tu naik..sekata dan perfect..apsal sy punya slalu kembung kt tgh ye??
kak hana pisang lain leh x..cam x jumpe aje pisang emas dibawa belayar kat german nih huhu..
ReplyDeletewahhh dah sampai german yer! camne life kat sana? boleh je gune mana2 pisang yang boleh dimakan.. sampaikan salam wat zahim dr hamzah.
ReplyDeletehehe..baru 2 minggu..so dh jadi surirumah nih kene la rajin bukak blog kengkawan unt resepi hehe..ok saya cuba ye..mm kak hana kalu free2 bukak la blog saya..http://catatandaribumideutch.blogspot.com/
ReplyDeletetp x de resepi...baru nak blaja mengenal oven n bahan2 nih hehe
kak hana..
ReplyDeletetujuan ovelate tu utk ape ek? kalo xletak ovelate tu, xpe je kan? atau kita leh ganti dgn benda lain? hehe..
salam loli...
ReplyDeletetujuannya untuk menstabilkan kek agar kek gebu dan naik cantik..... tak leh nak ganti bende lain.... tapi maybe boleh juga di omit(takyah letak) utk resepi nih.. wallahu a`lam..... try loli carik dulu ovalete tuh kat mana2 kedai runcit, pasaraya or bakery...