Bahan-bahan: tako@sotong, nori halus@klu xde leh potong2 seaweed halus2, bonito flakes@ikan panggang parut, keropok tempura
kobis (klu suka leh ltk negi@daun bawang juga boleh), sos okonomiyaki dan mayonis. sos nih tak perlu cairkan ye..mmg pekat, tepung takoyaki (jika menggunakan tepung takoyaki tak perlu masukkan dashi@pati ikan. kang bertambah masin. dan rasa pong kureng! tp klu nak masukkan terpulanglah. kecuali gune tpg gandum biasa perlu masukkan stok dashi ), telur dan air. kemudian bancuh tepung, telur dan air sebati. (utk sukatan lihat sini ). Adunan mmg agak cair utk menghasilkan takoyaki yang lembut bukan lembik! klu keras tak sedap!
tuang adunan tepung ke dalam acuan yg telah dilengser dgn minyak, kemudian masukkan kobis, keropok dan sotong. tuang lagi adunan menutupi semua. Untuk takoyaki yang rangup, lebihkan minyak ketika melengser atau masa membakar renjis2kan minyak. tapi aku tak berapa suker coz agak oily! balik2kan menggunakan penyucuk atau lidi hingga bolat dan garing
akhirnya....resipi yg ku tunggu3 ini muncul gak...hehe. tq kak hana...
ReplyDeletenampak sedap la kak, tapi nampak macam susah jer nak buat...susah tak kak...rasanya mas pernah tengok rancangan masak2 jepun buat tokoyaki ni...nak buat bulat2 tu susah sikit kan kak...makan jer yang senang...ha..ha..
ReplyDeleteKuih jepon first yang ida kenal & makan semasa mula-mula2 jejak ke sini..hi,hi,sekali makan terus tertarik..tiap kali buat,selalu pon tak sempat nak amik pic uhuhhh..sebab buat masa askar2 ada kat umah..anyway suke kuih ni..
ReplyDeletebelum pernah try takoyaki ni..heheh jakun habis..boleh masuk list , but first kena beli acuannya dulu....
ReplyDeletemaklumlah kalau yang beli punya tak tahu halal ke tak kan..itu sebab tak pernah makan...ni dah tahu boleh lah cuba..thanks hana for the info..
step by step!! syok tengok..bagus cikgu.. lain kali buat utk masakan yg lain lak ya.. hihihi
ReplyDeletesukeee..tengok mulat mulat dah mcm kaya ball je.tak pun kuih ada gula dlm tuh wane ijo, kuih apa ek...nanti buat kek ke tunjuk step by step baru best kak hana..ekeke..agak2 acuan muffin kalau buat takoyaki nih boleh?hhheheheheee...
ReplyDeleteting tonggg cucukusss boleh kasi mamatok 1 adunan ?? dah berbulan ngidam..baru2 ni mamatok dpt acuan dr bahrain..tapi bahan2 tak de lagi nak masak..minta mama masakan mamatok tauuuu darwish?? kalu mama malas bgtau abg2 suruh depa pujuk mama masakan..lapauuuuu niii nak g tgok wayang ..ONG BAK 3 KAT WANGSA WALK ptg ni tapi nak p mkn dulu jomm..
ReplyDeletewuuiiii...kembang montok semangkok tako tu...coba ko anto sebakul, leh aku kunyah2 gak kan..
ReplyDeleteto shima..
ReplyDeletesesama shima... nanti try yer.. sonang ja cam wat cengkodok! hihihi
to mas..
xde la susah mas.. cam wat cekodok bulat2 jerk! cume yg leceh tang nak membolat tuh jerk! janji acuan tak melekat elok jerk jd nanti...
to ida..
eh samalah kiter! pestaim dtg jepon hubby kenalkan ngan kuih ni gak! pehtu ade senior dtg umah ajar camne nak buat.. sedap kan kan! yg kat luar tuh lom tentu halal.. better wat sendri..
to k.ayu..
sesama kak.yu... tol tuh! better wat sendri la kak.. kompom di jamin halal 100peratus.. hihi.. meh la kak jemput makan dulu sini.. nnti dah ade acuan leh la try yer..
to k.nor..
cadangan diterima. tp bakal dilaksanakan spoloh taun akan datang! atau mungkin langsung tidak dapat dilaksanakan! muahahahaaa
to izahdaut..
manyak la cikadak ko! taun 2020 aku buat time tuh aku dah ade bibik ramai! muahahaha... suka hati ko la nak! ko buh lam baldi pong ok juga! wakakaka
to k.jalilah..
kakk..dah ader acuan tuh yang senang! bile2 masa leh buat! kan kan.... ongbak 1 tuh pong kiter tk paham apa dier ckp! nih kan pula dh yg ketiga! kikiki
to yatmaria..
ikut tuan kot! wakakakakaa.... hambik hambikkk! dah abih bakul tuh pulang balik! hahahaha
byk btl vocab jepong aku belajar hari ni kt dpur k.hana....muahahaha...
ReplyDeletecamne rase kuih ni kak? kita imagine mcm cucur udang or jemput2 ikan......hahahaha...boleh?
huuaauuaaaaa huuuuaaaaa
ReplyDeletemamatok takut laa tgok ong bak3 gerunnn..baru 1 jam mcm nak pecah pala...kuat sgt bunyi....
pas tu mamatok call kak piqa atas umur 18 masuk ganti mamatok teman abahtok tgok...hahahahaaaa...kakak2 pula tgok ceta shaman apa tah, ceta depa habis awal dr mamatok..ngarutt la ceta tu ..serik nak tgok..
eh eh tok mak pun nak juga Darwis oi..jangan bg mamatok je..jeles maktok ni kihkih
ReplyDeleteto ina..
ReplyDeletehaah lebih kurang la.. tp lg lembut..pehtu ade sos ngan bhn2 lain tuh dah ilang ghuper cekodok melayu! tuko nama cekodok jepong! hihihi
to k.jalilah..
hahahahaa..kiter pong tak suker tgk! klu kat umah nih pong bingit suara kuor dari tv! inikan pula pawagam.. ayah jerk yg suker tgk.. haha... mamahana cabot masuk bilik! heee...
to makcik kantin..
maktok punyer kene bagi lima jerk! sbb nomot yg sebelah lima lum jumpa! klu tk, leh bg ikut nomot tuh! hihihi
bedahhh..
ReplyDeleteaku ngidam ni..tapi tak reti buat..camne??
tak baik ko hampakan org tak ngandung yg ngidam ni..
baik ko pos skang jugakkk..hahaha!
jgn jawap dah dlm lubang jamban nanti aku sumpah ko bolat cam takoyaki ekekeke
to timah TTM..
ReplyDeletewakakakakaka... aku baru nak jawab tp dek takut sumpahan ko tuh, jadi aku katakan ada ada adaaaaaaa.. jap jap!! aku gegas pecahkan telur nih! tungguuuu... kahkahkahkah
takoyaki... ooo... takoyaki.... huhuhu.... kemain encem en tako tu.... huhu
ReplyDeletennt akak nak coba..anak sulung tu suka sgt..TQ for the recipe..
ReplyDeleteKak Hana, saya dah lama teringin nak mkn takoyaki ni dari mengandung dulu sampai dah ngandung balik. Tgk kat mid valley ramai je org bli tp tkt x halal plak. Nak buat sdiri acuan xde. Pos kat sy satu acuan tu! Brape rega? Hehehe.....
ReplyDeletesalam k.hana, xpenah makan ...tp tgk cam best jer...klau guna acuan muffin bleh x?
ReplyDeletekat midvalley tu x halal ke?
ReplyDeleteto zakiyyah..
ReplyDeleteyg setahu kami sosnya yg hitam tuh sahaja yg tak halal..
Benito flakes, brand apa?
ReplyDelete