Thursday, February 19, 2009

Caramel Cheese Pudding

pas borak2 ngan k.as NZ tadik, aku terus memanaskan dapur aku ngan pudding k.yani nih! perghhh! mabelessss glosssss! ekekekekeke... wat sesapa yg suka cheese tuh amat2 la d alu2kan utk mencube resepi nih! btol ah cakap k.yani, kejap2 rasa mcm mkn cheese, kejap2 rasa mcm mkn pudding! hehehehe... mekacih yer kak! bila masuk lam acuan kecik2 dapat banyak jugak adunan nih... ppon sedap lah!! akak, mintak mangap nak kopipes nih! heeeeeeee....

Bahan-bahan
  • [ Karamel ]
  • 70g gula
  • 2 sudu kecil air
  • 2 sudu besar air suam
  • [ Puding ]
  • 180g cream cheese
  • 70g gula pasir
  • 1 biji telur kuning
  • 3 biji telur
  • 450g susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara-cara
  1. Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
  2. Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
  3. Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
  4. Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
  6. Sejukkan sebelum dihidang.

8 comments:

  1. uwaa....ni yg jeles ni..dh terasa kat tekak ni nk makan puding kak yani ni..tup2 Hana dh buat..jeles2.. disebabkan penyakit 'M' melanda..so telan air liur jer lah...ni pun dh petang..dapur dj tutup....Hana..pos ler sikit!!

    ReplyDelete
  2. ala puding karamel... kakchik memang suka sangat ni. selalu buat puding karamel saja, tak pernah lagi try yg macam ni, sedapnya... kalau bulan puasa tentu lebih sedap.

    ReplyDelete
  3. salam.
    menggoda sungguh puding ni..
    kena buat gak satu hari nanti..
    surelah kkliza makin tembam...

    ReplyDelete
  4. manis ker kak?? caramel ni suma manis2 tak tahan anak tekak ni nak menelan. hehehehe!

    ReplyDelete
  5. erk.. cantek giloss gamba.. musti sodap tuu.. wat puding ni x letak agar2 eh?? camne leh keras..

    -sy budak bru blajo..hihi

    ReplyDelete
  6. to noorma..
    meh meh hulur pinggan kosong! kita pon buat byk! sbb masuk acuan kecik2..

    to kakchik..
    mmg sedap kak makan sejuk2! terasa sluurrrp kat anak tekak! hehehehe

    to k.hanieliza..
    salam k.liza..meh la join kita gak kak! makin menembam! hehehehehe

    to jiya..
    ngada! baling mangkuk ramekin kat paler jiya! toing! mana ade puding tak manis..kalau tk nk manis, tak payah buh gula! kan senang! muahahahahaaa..

    to iu...
    iu...puding nih akan mengeras bila dbakar/dkukus.. sbb ader kandungan telur dan juga cheese. mcm telur rebus la juga kan.. bila pas drebus dier akan keras... arap iu phm k!

    ReplyDelete
  7. ngko mmg kejam ina oiii... aku nih bab mengcheese mmg badi sket... hehehe.... nak la.. nak. laaaa...

    ReplyDelete
  8. kalau boleh mmg aku nk ajak ko join makan pudding nih kat sini.. aku jerk yg layan mende alah nih! diorg tk brapa.. mau gumuk aku dbuatnyer! muahahahaha

    ReplyDelete