Tuesday, February 3, 2009

Maja Blanca

kelmarin ke perth.....semalam ke finland...arini kita ke filipina plak yer! hehehehehe..... resepi nih dr cik.saff aka jiran sebelah bilik yg request suh try resepi dr filipino nih... kebetulan bahan2 mmg ade so bleh la projek num ptg! sedappp! hana pon pestaim try makan nih! rasanya lemak2 manis....klu tk suka manis leh kurangkan sukatan gula tuh yer! tapi kombinasi bhn2nyer mmg masyukk! *tiru ayat saff! hahahaha......nk tgk image maja blanca lagik sila tgk kat pakcik google ni k! resepi nih bolat2 cam org pilipine tuh bagi cume dialih bahse jerk!

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan cornstarch
  • 1/2 cawan gula - leh kurangkan klu tk suka manis
  • 1/4 cawan air
  • 2 cawan santan
  • 1/4 cawan jagung manis dlm tin
  • 1/4 cawan kismis
  • 1/2 cawan kacang tanah hancur - utk topping
Cara-cara
  • Gris loyang dengan minyak. ketepikan. *hana gune loyang besar tuh psl tk tebal sgt!
  • Dalam mangkuk, satukan cornstarch,gula,air dan santan.kacau sebati.
  • Masukkan jagung dan juga kismis. *jagung n kismis hana cincang sekejap.
  • Masukkan semua tadi ke dalam periuk. masak dengan api sederhana hingga likat atau pekat.
  • Tuang ke dalam loyang.
  • Taburkan ngan kacang tanah. kemudian sejukkan dlm esbok.
  • Potong2 dan hidangkan!

8 comments:

  1. macam sedap je...ada rasa mcm bingka ke??...kena cari jagunglah pulak....

    ReplyDelete
  2. rasa dier macam bingka jagung kot! cam kuih talam pon yer jugak! hmmmm...camne erk nk cakap! suzi try jerk la kang baru tau rasa dier camne! heeeeeeeeee..... p carik jagung! :P

    ReplyDelete
  3. cam sedap jerkkk... bnyak tuh.. mintak skettt..

    ReplyDelete
  4. Salam.Ingat td masakan mexico,hehe.Ni ha resipi salatah(salad)dr K.Uda, utk nasi Arab tu:
    -tomato, timun, (sume potong kiub) dan digaulkan ngan garam, gula dan natural yoghurt.K.Uda kt byk jenis sebenarnya, hak ni yg paling mudah.Takpe nanti Hana modifyla apa2 yg patut ye.Jelesla tgk Hana leh masak hari2.Za ni weekend jela yg boleh cungkil bakat diri sendiri isk2...

    ReplyDelete
  5. to anawahid..
    nak tau sedap tak sedap p buat! xde la byk mana pong na sukatan nih..tp boleh la wat kluarga kecik cam aku nih! hehehee...klu ko rasa ko perut gergasi baik ko doublekan adunan tuh! kakakakakaa....

    to ultramama...
    za......tQ tQ! ckp k.uda, syukran jazilan khairan kathira! hihihi..

    kita nih duk goyang kaki jerk za, klu tk msk, kije apa jerk yg hana bleh buat..kecuali ade kebun leh cucuk tanam! hehehehe

    ReplyDelete
  6. (jentik idong kak ana bini wahid) hekhekhek! kak hana.. esbok tu amenda?? biskut ka?? akekekeke (sembunyik lam esbok kak hana)


    psstt!! berat dah brapa pound?? akekeke

    ReplyDelete
  7. tuh yg ko sembunyik dalam esbok tuh pemende esbok tuh? sembunyik dlm biskut kaa???? kakakaka! *lepuk paler jiya! ekekeke...

    eleee jeles plak org naik berat! org peknen mmg kene naik berat! nnti doc mrh tau! tak caya p peknen cepat2! kuikikuikui....

    ReplyDelete