Wednesday, April 22, 2009

Apam Belanda

pagi td smpi tghr mmg bz wat urusan itu ini... igtkan nk mkn luaq! ttba kwn hb tpon mintak tulun g univ... huwaaaaa... dh ponat2! igtkan maleh dh nk ngadap 'opis' arini.. tp sbb perut lapo aku wat2 la tak penat! huhuhuuuu... nih projek pas danish blk skool. dier tuh klu blk skola mmg lapo sokmo! syian kene jln kaki pegi blk ke skola baru... nk wat camnoo...kali ni d displin kene cenggitu! klu dkt tkpe..jauhhhh.. syiannnn aku nengok mengah2 sampai umh! tkpo la nak yo! pahla lg byk bjalan kaki cr ilmu! pandai omak dier bersyarah! hihihihi... ok la! layan apam belanda aku nih! jauh dia mari ni tau! hah! jgn tk tau! apam nih sedap! tp masa masak tuh kelam kabut aku dbuatnyer sbb apam nih cpt hangit! maybe sbb aku gune acuan takoyaki karen kot! api tk leh nk ejas kecik! terpakse lah aku kejap on kejap off! hahahahahaa... resepi amik kat saji.online. sblm nih k.ita rossitamz pon ada try! kan k.ita kan kan kan... jom makan!

Bahan-bahan
  • 250ml susu cair
  • 150 tpg gandum
  • 50g tpg jagung
  • 40g gula halus
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 2 biji telur
  • 60g mentega - cairkan
  • INTI - coklat chip. - tp hana gune inti kaya ngan kcg merah.

Cara-cara
  • Satukan semua bahan dan gaul rata. kecuali susu dan telur.
  • pukul telur guna garfu sekejap. masukkan beserta susu cair ke dalam tpg. gaul sebati.
  • rehatkan adunan selama sejam. tutup dengan kain atau plastik wrap.
  • kemudian masukkan butter yg dcairkan tadi dan gaul semula sebati.
  • panaskan acuan ( kuih cara atau bahulu ) dengan butter atau minyak.
  • sudukan adunan dan masukkan isi inti kegemaran.
  • tuang lagi adunan agar menutupi isiannya.
  • bila dah kembang dan kuning, angkat!

2 comments:

  1. padan la danish tak gemuk2 rupanya habis lemak jalan kaki pegi balik skola... hehehehehe... comel sungguh apam belanda ni.

    ReplyDelete
  2. kehkehkehkeh.... tuh la pasai! tp br thn ni jerk! sblm nih tadika naik bas. tmbh2 kuruih la dak tuh kang! hahahahaa...

    ReplyDelete