nih menu utk num ptg arini.... dh lama labu tuh duk bertapa lam esbok sejak hb bli aritu. akhirnya muncul jugak projek keria labu aku nih! tp sebenonyer tk cukup sukatan labu.. so aku campur ngan keledek skit. keledek ngan labu jepon mmg payoh nk wat keria or cucur badak. sbb lembik! dan tk berapa manis! tp ku ushakan jugak la..sbb sblm nih dh penah gak buat! gune labu pon sodappp! resepi amik dr my.resipi oleh k.as NZ! mekacih yer kak! nak C&P nih! halal yer.... heeeeee... wat setengah adunan jerk! masa sira tmbhkan daun pandan utk bau wangi! Bahan-bahan
Cara-cara - 1 kg labu
- 2 cawan tepung gandum
- Sedikit garam
- 1/2 cawan gula & sedikit air
- Minyak masak utk menggoreng
- Bersihkan labu, buang kulitnya dan rebus hingga empuk
- Toskan airnya dan taburkan sedikit garam
- Lenyek sampai hancur sementara labu masih panas
- Biarkan hingga labu betul2 sejuk
- Setelah labu sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
- Buat bentuk bulat & seperti gelang dan goreng, jaga api jgn terlalu kuat..
- :: Tip, sapukan sedikit minyak ditapak tangan supaya doh tidak melekat
- Setelah siap digoreng, ketepikan.. masak gula dgn air dalam kuali lain.
- Didihkan gula hingga pekat dan kacau rata, setelah agak likat masukkan kuih yg telah digoreng tadi,gaul rata & pantas.. pastikan semua terkena gula..
- Siap utk dihidang.

sedap! sedap! sedap! nakkkkkkkkkkkk kuih keria. Jiya suka makan panas2 kuih keria ni n banyak gula.. kehkehkeh!
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletesebijik perangai danish! akak tgh sira dier dh tunggu dpn kuali! dier kata nk yg panas2 sbb byk gula! tuh psl dier 'ompong'! hahahahahaa...
hahahaha... weiiii jiya ngko paham x ompong tuh apa... hahaha...haaaa.... keria pun 2 henggit, bungkus!!!... pas tu pos... hehe
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletebior dier selak kamus pas ni! kakakakakaa...
banyak ko punyer bungkus! bak dulu duit tuh! :P
Tq sudi share resepi. Tgk kuih keria antarabangsa tu terliur tp jauh sangattt nye ponn ��
ReplyDeletehttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1