Bahan-bahan
Cara-cara - 3 - 4 ekor ikan kembong, kalau dpt yg segar, dibersihkan.
- 1 cawan cili kisar
- 3 ulas bawang putih*
- 6 biji bawang merah kecil*
- 1/2 cm halia *
- 1 keping hirisan lengkuas*
- 3 biji buah keras*
- Belacan sebesar ibu jari (boleh juga diganti dgn kiub ikan bilis pada mereka yg alergi pada belacan)*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1/2 camca teh garam kasar*(*dimasukkan ke dalam lesung batu dan tumbuk hingga betul2 lumat)
- 2 kuntum bunga kantan, dibelah 2
- 1 biji nanas sederhana besar, seelok2nya yg masak dan manis
- 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air, ramas dan tapis jusnya
- Sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka)
- Minyak untuk menumis
- Nanas dikupas kulitnya dan belah 4. Buang empulur dan potong menyerong setiap belahan. Ketepikan
- Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan). Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
- Masukkan nanas dan kacau goreng dalam rempah2 tadi sebentar. Tuangkan sedikit air (ini bergantung pada masing2). Biarkan mendidih dan masukkan ikan dan bunga kantan tadi.
- Perlahankan api dan masukkan jus asam jawa dan biar mendidih. Rasa kuahnya. Jika kurang garam boleh lah ditambah dgn sedikit lagi garam. Masukkan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
- Biarkan mendidih 5 minit lagi dan boleh lah dimatikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ulam2 sampingan.
ni pun fav akak gak ni!akak suka letak ikan kembung aje.
ReplyDeletenak tapau asam pedas ikan hampehhh!!!..kuikuikui.. ikan 2 ketui kuah lebihhh!!...cepattttt....
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletekembong pon sodappp!!!
to anawahid..
satu ketui 2 hinggit! 2 ketui 4 hinggit la kan! bak mai duit! muahahahaa.. eh! ko penah mkn asam pedas sri medan tak?? sedap la weihh!!