Bahan-bahan
- 500g ikan talang masin
- 250ml santan - nk ltk lebih skit pon ok!
- *8 biji bawang merah kecil
- *4 ulas bawang putih
- *3cm kunyit hidup
- *15 tangkai cili padi
- 1 helai daun kunyit - di potong halus/racik2
- garam - jika perlu
- serbuk perasa@gula
Cara-cara
- Tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
- Panaskan periuk. masukkan santan dan juga bahan tumbuk. kacau perlahan d atas api sederhana.
- Masukkan ikan masin. perasakan ngan serbuk perisa dn juga garam jika perlu (x ltk pon tkpe sbb ikan dh masin).
- Akhir skali masukkan daun kunyit dan biarkan kuah mendidih dan ikan lembut. *hana buh nenas dlm tin.
- Tutup api. sedia dhidangkan.
ni pun fav akak gak ni. kalu makan lauk ni, terbang le semua angan2 nak kurus.hehehe!
ReplyDeletehaaa... hulur pinggan kosong kat sini lah pasal kat sini dah siap masak...!!!.. muahahaha... kuah lebih yerrr...
ReplyDeletesalam
ReplyDeletehana, nama saya rosyidah... ari tu masuk rumah awak ni... jumpa resepi pandan slice cheese cake... try la buat semlm... tengok kek tu naik, punyala suka... tapi sedihnya tak jadi... kek tu jadi 2 lapis... cheesenya mendap ke lapisan bawah... nape ye... saya tak de rumah...ni email saya rosyidah@matrade.gov.my... apa2pun thanks
to k.ain..
ReplyDeletemuahahaha... ya btol kak! pehtu klu ada darah tinggi makin tinggi la jwbnyer! kehkehkeh
to anawahid..
manyak cantik!! lunch nnti p tapau kat warung wahid yg ckp tuH! kahkahkah
to rosyidah..
wlam rosyidah... saya rasa masa mengadun tuh tak sebati.. ataupon cis+butter+susu tuh masih panas.. ok nnti saya jwb lebih lanjut kat email yer.. mekasih sudi mencube!
mak yung, Gulai Ikan Talang Masin sepatutnya kan.. :P
ReplyDeleteishhhh! ader ajer pakar bahse kat sini! muahahaha.. yo la yo la! edit balik nih! kehkehkehkeh
ReplyDelete