Bahan-bahan
Cara-cara - 2 cawan tepung gandum- klu ade tpg self rising bleh juga
- ½ cawan gula- hana ltk 1/4 jer sbb lebih utk tabur
- 1 sudu teh soda bicarbonat - klu tknk ltk lebihkan baking powder
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air- hana gune susu segar
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar, gula, jagung cream (hana blender jerk jagung manis tin tuh!)
- Mesin@blend gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, baking powder, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)- adunan agak pekat bkn cair yer!
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. sapu ngan mentega@planta utk lebih berkilat dan tak kering.
kat sabah panggey kuih bulan kak. akekeke! tp kat sbh tadak apam balik yg jenis ranggup tu. mmg memula dtg johor duk belasah apam balik yg jenis ranggup tu. kihkihkih!
ReplyDeletekuih bulan erk?? sbb apa erk? klu bulan kan bolat! nih separuh bolat! hehehe kat ghumah nih tkde sape gemor pulak yg crunchy tuh..lgpon leceh jugak nk makan kan! bersepah! hihihi
ReplyDeleteaduhai ibu ini.. bikin org kepingin ajeee.. nmpk mmg sebijik cam psr mlm pye.. nk try gak lenkali la..
ReplyDeletetd uat popcorn... teruja sungguh kami suami isteri.. ank2 relaks jer.. tp lupa plak amik gmbr.. kena uat lg nie.. hehe
nk tye.. kacang tanah 2 yg lom goreng lg ker?.. @ yg leh mkn siap pye 2?.. tingin sgt la nk uat nie :P ..
ReplyDeleteto hazel..
ReplyDeletepunyer la teruja main pop pop smpi lupa yer! hihihi.. kacang tuh kcg tanah yg dh goreng@sangai.. ala bli yg biasa jual kat supa tu jerk, then blend! sonang kije! hehehe
apam balikkk.... huwaaaaaa... dah lama x mkn... nih ngko wat apam balik nih terkenang mak kwn ngko punya apam balik yg kat bas stand tuh ker... kihkihkih... tetiba rindu pulak ngan wak apam balik kat bas stand jln omar, sedapppp apam dia... kihkihkih
ReplyDeleteit turned out so beautiful la hana. geram akak!
ReplyDeleteWeeeee, tebaiiiinya apam balik ko..kalu dah makan mau xnak balik ke rumah, terbaring kenyang...wakakaa..Yang ni mesti makyung tibaiii...hehe
ReplyDeleteHehe..alamak, sori nama x keluar huruf "i" pulak..apa pnya sign nih? Doa2 akak pjg umur lg laaa yaa..haha
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeleteeh yg kat bas stand jln omar tuh yg mana erk? tk perasan la pulak aku!
to ain..
tQ k.ain! jemput la makan! *ajak2 ayam sbbnyer dh habih! hehehe..
to k.ummi..
akak, tuh yg mmg last kopek tuang adunan! agak tebal tp tk la tebal sgt sbb kita close up nmpk tebal! kita mkn sepotong jerk! depa la duk melantok semua! sampai tk cukuppp!! hehehe
tuh tanda2 la tuh! kihkihkih
Salam hana,
ReplyDeleteI like your recipes and food presentations.I added your blog in my fav link and it's now become my daily routine to check what's new on your blog. Have tried some of the recipes and the results are great. Thanks a million for the tips and recipes.
All d best in your cooking.
Wasalam.