Wednesday, May 6, 2009

Kue Teow Goreng

kue teow nih pon menu ulang tayang! wat bekpes pagi tadik... suka noo gune resepi mek iza sbb sedap la kan! hehehehehe... cume yg tak beshnyer xde kerang jerk! kue teow klu ade kerang melambak2 bestnyerrrr alahaii! aku mmg suker benooo! tgk k.ummi kelmarin wat kue teow pedas pon mengancam nmpk kerang! ishhhhh wat den telan air liur jerk! mano nak dpt kerang erk??? ader ker yg dlm tin sajer2 kerang tanpa perencah?? ader ker??? klu ader habaq kat makyung er! heeeeeeeee... resepi C&P dr my.resipi.

Bahan-bahan
  • * UTK PASTE *
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula
  • * UTK MEE *
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh- taugeh x ltk sbb hb tk suka
  • 2 biji telur
Cara-cara
  1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
  2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
  3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
  4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
  5. **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

7 comments:

  1. haa...ini lah pabret k.ct hana.kue teow goreng..bagi berpinggan2 pun x per hehehe

    ReplyDelete
  2. sedap la kuey teow tuh!!!... aku nih dh jumpa yg sedap dpn klinik putra kat tongkang dh malas nk masak... muhahahaha.. weiiii org kg ngko yg meniaga, umah dia kat masjid umah ngko tuh yg 2 tingkat... aritu aku g sana mkn aku tnya dia kenal family ngko x?? dia kata kenal sangat, wak said keje peladang ehh??.. dia kata bpk ngko pon rajin ngeteh kat situu... hehhe

    ReplyDelete
  3. sedapnye ...nak sikit!
    tgh lapar pulak nie ...
    terpaksa telan air liur...
    hehehe...

    ReplyDelete
  4. na.. kerang boleh try carik kat rakuten. 赤貝. tak tau la ada musim ke tak.

    ReplyDelete
  5. salam akak...
    kat tempat kite ari tu ade jumpe kerang kat pasar teradomari...tapi rege tu dop soh kate ahh coz size XXL 6 ketui rege 500yen....huhuhuhuuu...den telan air liur je...tunggu kalu2 b'kesempatan pi ueno,kat sane belambak kat pasar asia...

    re:nanti kena plan lain lah ya...jemput mai ler bile senang2 nanti...

    ReplyDelete
  6. to k.ct.delima..
    samo la kita kak! jom kita kongsi makang! hihihi

    to anawahid..
    sebelah putra?? tk perasan la pulak! agak2 2 taun lagik ade lagik tak warung tuH??! hihihi...
    ko mkn warung mana? yg kat tongkang ke sejagung?? warung ngeteh tuh mmg 'bini no.2' bapak aku! wakakakakaa..

    to aishamirafiq..
    meh meh jemput makan! tp kene amik sendrik la yer! hihihi

    to k.hana..
    yer ker ada?? ok ok tQ kak! nak carik nih! ngidam la pulak! heeeee....

    to aishah..
    alahaiiii mahal bebenonyerrr! nnti klu p UENO kirim yaaaa!! eh kerang basah ke kerang kering?
    insyaAllah! tunggu la len kali plak yer! tk tau la bila...

    ReplyDelete
  7. salam kak hana...my fav kuey tiaw grg..hmm sdapnyer...nak buat petang nie hehehe

    ReplyDelete