Sunday, May 17, 2009

Kuih Lapis Serikaya Choc

alhamdulillah terlaksana jugak aku nk wat kuih nih! dh lama peram resepi nih sbb xde tpg hoen kwee. aritu blk mesia pelagik aku carik la! dpt juga buat akhirnya... syukurr! sedapp! sebelum nih klu wat kuih lapis mesti lembik! la nih alhmdllah terus berjaya! cewwaahh! dh terer la kononnya! muahahahaaa... nengok kak.as melapis baru aku teringat menu terperam nih! danish pon syok makan! tapi aku wat setengah adunan jerk... maklum ler kuih lembik2 nih agak lemau skit klu kat umh nih! nih leh sambung sok bagi wat bekpes! hehehehe... resepi dr kak.fida myr yg rajin masak macam2 tuh! tQ kak.fida! halal yerk resepinyer! jemput makan semuaa!!

Bahan-bahan
  • 300 g tepung gandum*- (3 cwn rata dan keluarkan 3 sb rata)
  • 60 g tepung hoen kwee*- (6 sb rata)
  • 360 g gula halus* - (1 3/4 cwn rata)
  • 2 biji telur*
  • 1500 ml santan* (akak guna 500ml santan kotak+1050ml air)
  • 1/2 sk garam*
  • 50 ml santan (ambil dr santan yg tlh di sukat)
  • 25 g serbuk koko - (4 sb rata)
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara
  1. Satukan kesemua bahan2 yg bertanda * dlm sebuah mangkuk dan kacau rata.
  2. Serbuk koko dan 50ml santan dibancuh dan ketepikan.
  3. Adunan (1) tadi ditapis dan dibahagi 2 bahagian,1 diwarnakan kuning dan 1 lagi dicampurkan dgn campuran koko dan tapis.
  4. Panaskan loyang yg bergris dalam kukusan dan tuang adunan kuning dan kukus selama 5 min.
  5. Tuang pula adunan koko atas lapisan kuning,tanpa mengeluarkan loyang,dan kukus selama 5 min.dan lakukan dgn mengukus adunan selapis2 berselang-seli warna hingga habis dan kukus lapisan terakhir selama 15-20 min. agar kuih masak keseluruhannya.
  6. Biar kuih sejuk di dalam loyang dan bolehlah dipotong kecil dan disajikan

6 comments:

  1. bangga betul jadik jiran akak. hari2 leh tadah pinggan kosong. wakakakkakaka! rajin sokmo nko kak. cayalahhhhh!! bertuah jd mak mentua ni. mintak daniel atau danish pinang jer jiya ni. leh jadik menantu goyang kaki. kakakakakakka

    ReplyDelete
  2. huhh!! tak hingin haku menantukan org malas cam jiya! wakakakakaka.... syuuhhh syuhhh p main jauh2! :P

    ReplyDelete
  3. hana,tepung honkwee tu yg kaler ape?kui kui kui yg ade kat dlm gobok tu kotaknye kaler kunen & merah,leh gune ke tu?atau kene carik yg kaler plain(ade ke?)
    sebenonye haku dah lame konfius ngan tpg hon kwee nih...malu seyh!

    ReplyDelete
  4. fiza.. tpg tuh mmg mcm2 kaler.. klu ko buh kaler merah, jd semua merah la.. yg nih yg putih plain. klu malu sesat jln kang tk tau nk blk! ekekekeke

    ReplyDelete
  5. wah dh stat melapis yerr.. sedapkan kuih nih lemak2 gitewwww... pasni makin naik lemak ler kalo banyak naw mkn... hehehe... jiya tuh x malang apa tah MIL dia dpt anak mantu can gitu...wakahkahkah.. ngko sudi jd MIL dia.. kahkahkah!!!

    ReplyDelete
  6. to anawahid..
    haah la na! sedapp! tp aku jerk yg melantak byk! smpi 2 ari nk ngabiskan! muahahahaaa... jiya nk jd menantu aku??? huh!! selisih!!! kakakakakaa...

    ReplyDelete