Friday, May 15, 2009

Pengat Pisang wif Jagung Manis

dah banyak kali wat resepi nih... tak hingat dah nih bila punyer! anak2 suka mkn jagung then aku pulak suka yg pisang! bila campur dua2 jadi adil dan saksama! kehkehkehkeh.. tQ sakura.emi atas resepi.. tapi akak tmbh daun pandan bior wangi gtu baunyer! C&P dr my.resipi. arini aku tk tau nk masak apa! bila duk sorang n anak2 maleh beno nk pikir nk msk apa! any ideaaa???!!

Bahan-bahan
  • 2biji pisang (bergantung pada saiz)
  • 1sb sagu
  • 1/2cwn santan(nk guna susu pun boleh)
  • 2sb gula perang- hana campur gula putih
  • 2sb sweet corn(dlm tin)
  • air secukupnyer
Cara-cara
  1. Masak sagu bersama air sehingga kejernihan.
  2. Masukkan pisang dan biar sehingga lembut.
  3. Masukkan santan,gula,jagung dan kacau sebati. Masak dgn api perlahan hingga mendidih.*hana ltk daun pandan dan bancuhan tpg gandum utk kuah pekat sedikit.
  4. Sedia untuk disajikan.

2 comments:

  1. dah lama tak mkn pengat pisang...sira pisang pun...

    re:pi ler tateyama tu...hjg bln nih tutup...tp kena g awal...org ramai gilozzzz....(org jepun nih cam tak ade tempat lain nak pi...tempat kite nak pi,situ gak dia nak pi...)

    ReplyDelete
  2. ok cha! tQ bgtau.. aritu sebenonyer nak g masa golden week! klu tak, tentu kita leh jumpa erk! nih nk plan smula la nih...

    ReplyDelete