Monday, June 22, 2009

Cream Cheese Bars

yuhuuuu.. syoknyer jumpa puff pastry bleh makan! tapi mahait bebeno 1 pack lerr! takpo la kan.. nk makan punyer pasat! ngeeeee.. wat nih kejap jerk licin! syeedappp! rasa tak cukup la pulak! anak2 suka beno! tp udah abis yaaaaa! hehehe cheese nyorok kat tgh2 tuh! sajer tak wat byk2 tkt gumuk! kononnnn! kakakakaka :P resepi dr lydia@skyblue! besttt! nnti nk carik lagik pastry nih! nk wat sendrik maleh! ngeeeee...

Bahan-bahan
  • 250g cream cheese (suhu bilik)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil lemon butter atau jus lemon
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla- x ltk
  • 2 keping puff pastry
  • Topping
  • 1 sudu besar majerin atau mentega (cairkan)
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon- x letak
  • 2 sudu besar gula halus
pastry bg sape yg duk jepun!
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Pukul cream cheese bersama gula sehingga jadi krim. Masukkan lemon butter dan esen vanilla, kacau sehingga sebati. Ketepikan.
  3. Lapis 8"x8" loyang dgn baking paper, letak satu keping puff pastry yg telah dicucuk-cucuk dgn garpu. Klu takde baking paper, griskan loyang.
  4. Masukkan campuran cream cheese dan rata-ratakan. Tutup cream cheese dgn sekeping puff pastry.
  5. Sapu permukaan puff pastry dgn majerin, biar basah sikit. Gaulkan gula dan serbuk cinnamon, taburkan di atas permukaan puff pastry.
  6. Bakar selama 20 minit atau sehingga perang. Biar sejuk sebelum dipotong. Boleh disimpan dlm peti sejuk, rasa lebih enak keesokan.

10 comments:

  1. pakai pastri puff biasa je ke na..?? akak ada stock pastri cap kawan.klu boleh guna yg tu aje, ingat nak try buat gak le. pas tu letak cheese byk2. gumuk pun gumuk laaaa...kakaka!

    ReplyDelete
  2. salam hana, w/pun nampak simple tapi pastri tu sedapkan. bab buat pastri ni yang kakchik paling tak pandai. bab makan pandai lah, hehe

    ReplyDelete
  3. hahaha..takut gumuk ke makyung??belasah jek masa ni..pasni kita tgk sape kuwus dulu ye..hiks...

    ReplyDelete
  4. to k.ain..
    haah kak! klu kat mesia jenama kawan tuh la.. try kak! sedapppp! ala pehtu joging turun naik tangga udah la.. kihkihkih

    to kakchik..
    wlam kakchik.. kita pon cume pandai makan jerk! nk buat sendrik mmg lom penah lagik wpon dh jumpa resepi! hehehehe

    to cikmin..
    takpe kan belasah ajer?! ekekeke pas bersalin nk kuruih skit jerk, tk nk byk2! nnti jd cekeding! kihkihkih

    ReplyDelete
  5. Sedapnye kak Hana.. kite pun ade gak puff pastri lam peti nuh... cream cheese pun ader gak...tp 50gm jer..hehe...giname neh? buat ke tak buat? buat ke tak buat? heheheh

    ReplyDelete
  6. dah lama tingin nak wat cream cheese bar ni tapi tak jumpa2 pastri puff kat sini. Jusco pon tarak! td jumpa pastri puff kat giant u mall. ingat konon nak wat la tp lupa bahan2. jadik kensel dulu la. huehuehuehue... len kali la.

    sedap ek kak?? cuba akak tunjuk muka kesedapan cream cheese bar ni. akekekkekekeke

    ReplyDelete
  7. hana

    oo pakai pastry brand kawanku tu ek..bolehlah lah buat sini ada roti paratha kawanku

    ReplyDelete
  8. to ijan..
    buat ajer la ijan! kang ngences bb tuh! hihihi

    to jiya..
    meh nengok sini muka akak makan ngan penuh kesedapan! nyum nyumm nyummmm!! walaaaaaaaa ngan kerangupan n manis2nyer tuh ngan lemak2 cheese! ummphhhhh!! mabeles!!! kompem ko bleh gumuk mkn byk2 ari2! kihkihkih

    to fida..
    try la fida.. jgn gune paratha. sbb hana dh try gune paratha tk sesedap cam gune puff pastry!

    ReplyDelete
  9. aduiiiii... lembut n gebu jer nampak tekstur nyaaa... adoiiii laaaaaa..... nak la ghase jugakk!!!

    ReplyDelete
  10. xde xde.... udah pinishh! p buat sendrik! rangup n yummyyyyy!!!

    ReplyDelete