Bahan Utk Kek - Loyang 30cm x 40cm
- 90g tepung gandum
- 120g gula - hana kurangkan skit
- 4 biji telur size M
- 25g butter - cairkan
- 2 sudu susu segar
- 1 sudu kecil pandan emulco
- Panaskan oven suhu 180. Alaskan loyang dengan oven paper.
- Ayak tepung dahulu dan ketepikan.
- Cairkan butter dan juga susu. matikan api. masukkan pandan paste dan kacau sebati. sejukkan.
- Pukul telur dan juga gula sehingga putih dan gebu. *teknik nih paling penting.
- Masukkan tepung. Kacau sebati menggunakan spatula.
- Masukkan campuran butter,susu dan paste pandan tadi. jgn over mix yer!
- Tuang ke dalam loyang dan ratakan. Bakar selama 12-15minit.
- 100g cream cheese
- 100ml fresh cream/whipping cream
- 20g gula halus
- 1 sudu besar jus lemon
- Pukul semua bhn hingga jd bentuk krim.
- Bila kek dah sejuk, sapukan krim ke atas kek dan gulung kemas2.
- Sejukkan lam peti ais sblm dpotong.
ayyyoooo k.hana....byk cantik itu kek la.ada lagi ka? bg sini skit la...
ReplyDeletek.ct ni pernah lah buat roll cake..tapi x menjadi nak2 bab mengulung okey tapi buat krim dia duk mencair jer nape erk hana..? tolong bantu kakak mu ni hehe
ReplyDeleteAkahai Hana ...cam beli kat bakery shop....cantiknya...bilalah...akak nak sampai seru ni...oven akak takat buat roti ok...kalau kek...selalu hancuss..nak salahkan ovenlah pulak!!!
ReplyDeletealahai hanaaaa...cantik seh roll hana. molekkkk aje!!!! buatkan akak 2 3 roll boleh..????
ReplyDeletemasih tak berani nak cuba kek roll...bilalah nak sampai seru...takut tak jadi sebenarnya ...
ReplyDeleteeee... nak nak nak! lama tak makan kek rock n roll ni. akekekek! malas nak wat sbb tak pandai gulung. hahahahahaha
ReplyDeleterajin nyer la kak hana ni.. gulungan nyer pun nmpk cantik.. terpikat sy..
ReplyDeletecunnye sroll akak tu...
ReplyDeletehana
ReplyDeletekemas je gulungan roll tu hana buat :)
wah hana!!!!buka kedai je n3 yang begitu kiut miut!..kita cilok resepinya ya!
ReplyDeletewah, nasib baik your laling boleh translate buku tu ye and nasib baik bini dia terer masak pulak nya. Jadi lah roll yg cantik sgt2 tu :-)
ReplyDeleteJeles ngan Kak Hana..selalu je buat kek n kueh cantik2... macam kek kat kedai jer nih.
ReplyDeleteto ayu..
ReplyDeleteudah abih la ayu! len kali wat lg akak moshi moshi ayu er! hihihi
to k.ct..
akak gune whipping cream ke fresh cream? try guna fresh cream.. sbb cam fiza sblm nih pon gtu jugak bila gune whpping cream dier mencair.. maybe sbb ms pukul tuh kot! terlebey pukul or terkurang! waullahhua'lam..
to k.watie..
hihihi... aaa bijak pon berkata2! jgn salahkan oven! ekekeke
to kak.ain..
tQ k.ain! alahai br blajo2 tuh nk jd cantik.. meh sini klu nak! hehehe
to suzi..
yakin boleh suzi! hihihi
to jiya..
ko nih jiya! semua mende tk pandai! bila nk jd pandai nih??! hihihi
to zai@umiaiman..
sajer teringin nk mencuba.. :)
to aishah..
tQ chah! ala chah wat pon cantik gak per! mana leh lwn tokey! ;)
to fida..
tQ fida.. konon2 wat sehabis baik! muahahaha
to cikmanggis..
hambik kak hambik! hehehe
to lemongrass..
kihkihkih... gtu la nmpk gayanya kak! klu tk, tk jd juga kan! hihihi
to blogresipi..
alahai ijan pon apa kurangnya! ;)
Kak hana..kek ni..rasa dia camne??am sponge cake ke??ke macam bahulu???sy uat tp bukan resipi ni laa..tapi patah2( sedey bangat..)
ReplyDeleteTapi eki tgk laa..resipi ni lebih krg sponge cake je kan..
haah! mcm sponge kek! klu takut patah2 sblm gulung tuh try potong ngan pisau TAPI jgn sampai putus! pehtu gulung kemas ngan kertas myk. ishhh phm ke nih? klu tk phm, nnti email akak k! akak tunjukkan cara2nya...
ReplyDeletePotong tang mana tu kak??kat tepi2 kek tu ke??tapi kan kak..sy sponge cake laa..slu failed huhu..Sedey laa kak..bila nak jd tah..Aper email akak ek??
ReplyDeletebukan potong tepi.. hmm.. camne erk?? nnti akak tunjukkan gambanya kat email er.. nih email akak ina.shamsina@gmail.com
ReplyDelete