Bahan-bahan
- 1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
- 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
- 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
- 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
- sedikit garam
- 1 liter air
- * GARNISH *
- lada merah- xde
- daun bawang n daun sup
- sedikit minyak bijan- x buh!
- * AKSESORI TAMBAHAN *
- ikan bilis n kacang digoreng
- lada jeruk- wat sambal getuk!
- telur masin- xdeeee!
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmana kita nak
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....
- Bubur mcm simple tp rasanya agak berbeza dan unik... Bubur ni sgt popular di sebuah kedai jual bubur kat Jalan Sultanah Batu Pahat....(jgn tak tau org Batu Pahat! hehehe aku ler tuh! :D n yg seangkatan denganku k.zana,kak.G,anawahid....)
huishhh tk sah klu wat bubur nasi xde sambal nih! nih peberet jaman berjaman! wong jowo mesti reti mangan sambel ki! klu adik aku wat, dier tk buh belacan.. tp ikut suka korang la! sape alergic belacan tkyah ltk pong ttp mabeless! yok mangan yokkk!! enak ki!! ehehehe resepi kopipes dr umah k.nor! asal2 dr k.masz ku yg brutal! ekekekeke *aku blend kering sobab ngak ade lesung batu dongg!!! hehehe
Bahan-bahan
- ikan bilis
- cili padi ~ belah dua
- belacan ~ nak sedap bakar dulu
- sedikit gula ~ jika suka
- Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
- Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
- Angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe.. - Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!
Hana...(tanya dgn lemah lembut ni)...sambal getuk tu kan...tahan lama tak?
ReplyDeletelapo!!!...lapo!!!...lapo!!!...semangkuk!!!!
ReplyDeletek.watierman..
ReplyDeleteakak wat garing2 insyaAllah tahan lama kak! simpan lam esbok la.. wat bekal anakanda er?
to anawahid..
haaaa best nih makan kawan ngan ko! meh meh! bwk mangkuk sendrik! ekekeke
salam kak hana..dh lama intai2 blog akak nih...lg plak blog ada menu jawa...sy jawa tp ngomong orak iso banget..cuma still faham kl mbok de @ pak de speaking..n jd translator kt mr hubby. smbal getuk mmg sodap mkn ngn nasi pnas..mngancam.. cuma yg blaja ngn mak xde ltak blacan tuh..lps nih leh try ltak blacang pulak.
ReplyDeleteakak kalau malas masak aje...buat bubur ni je. senang..sedap pun ye gak.
ReplyDeleteto ibuadam..
ReplyDeletewlam.. kabare wong jowo? waras yoo?! ehehe.. akak pong gheti skit2 jerk.. kdg tuh melongo jugak bila owang2 tua duk sembang! ekekeke.. haah, klu kat kg adik akak n mak wat pong mmg x ltk belacan. nih ltk belacan pon still sodap! try la..
to k.ain..
kan kak kan! mmg menu mls la nih! yg penting anak2 selera nk makan!
Bubur ayam jepang nie nampak best lah kak... sambal getuk tuh pon best gak... tak pernah rase lagi... bawak mangkuk besar neh aci ke? hehe
ReplyDeletekak hana..
ReplyDeletekalau sambal getuk sy letak bawang merah dgn putih..
abah yg kenyang pun boleh makan lg bila tau sy buat sambal tu.hiihii
sy panggil sambal jawa..
err..tak tau la sama ke tak..
to blogresipi..
ReplyDeletebleh bleh! no halnyer utk makyung! tp kene amik sendrik la! bleh gtu?? hihihi
to fazlinil..
lebih kurang sama jerk irma.. akak pong kdg ltk bwg gak! tp bwg merah ajer, bwg putih tak! terpulang la ikut selera masing2..yg penting sambal jowo2 nih mmg enak bangett! ehehehe kan kan kan...