roti nih mmg lembuttt!! manyak sodappp! tk caya p tnya k.nor! sbb dier dh wat! cume tang pes coklat tuh jerk aku wat kurang berjaya! tapi belasah ajer ler! sib baik menjadi n sedapp! bab gulung menggulung aku pong main hentam saja la labu! tk jd2 nk ikut stail k.noreen! last2 aku wat tocang apa kebende ntah! then buh lam loaf tin! ini ler sudahnyer! muahahaha.... ppon nk terima kasih wat k.nor n tuan empunyer resepi asal k.noreen UK! tQ k.noreen! nk kopipes resepinyer yer! cara2 korang sila tgk kat blog kat k.noreen yer! ade tunjuk step by step!
Bahan-bahan
Bahan2 chocolate paste:
20gm tepung kek
50gm gula pasir
1 biji telur putih
80ml susu segar
18gm serbuk koko
10gm mentega
Bahan2 doh:
240gm tepung roti
60gm tepung kek
55gm gula pasir
10gm susu tepung
2 camt instant yeast
1/2 biji telur
150ml air sejuk
30gm mentega
5gm (1 camt) garam
Cara-cara
- cara membuat chocolate paste: satukan gula pasir dan tepung kek ke dalam putih telur dan kacaukan sebati. ketepikan
- panaskan susu di dalam mangkuk tahan panas dengan api sederhana panas sehingga hampir2 mendidih
- masukkan serbuk koko dan kacaukan rata
- setelah itu tuangkan campuran putih telur tadi dan kacaukan lagi sehingga sebati
- akhir sekali masukkan mentega dan kacaukan lagi sehingga sebati
- angkat dan biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam fridge supaya keras sedikit
- cara membuat doh: masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
- kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 10-15 min
- keluarkan chocolate paste yang disimpan di dalam fridge
- bentukkan menjadi bulat dan letakkan di atas plastik freezer yang telah dibelah dua
- kemudian canaikan chocolate tadi supaya menjadi bentuk 4 segi
- selepas itu canaikan pula doh menjadi bentuk triangle
- ambil chocolate paste tadi dan letakkan di atas doh tadi
- kemudian lipatkan doh kiri dan kanan (lipat dua) supaya menutupi chocolate paste
- canaikan lagi doh tadi menjadi bentuk triangle dan kemudian dilipat bahagian kiri ke dalam dan lipat bahagian kanan ke dalam menidih bahagian kiri tadi (lipat dua lagi - cara seperti membuat croissant)
- ulangi lagi sehingga 3-4 kali
- kemudian gulungkan doh tadi seperti swiss roll
- potongkan kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm
- bentukkan setiap satu menjadi bulat dan susunkan ke dalam loyang
- pastikan dijarakkan dengan 1 jari setiap satu dengan yang lain
- kemudian biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- setelah doh naik bakar pada suhu 180C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil
- enak dimakan untuk minuman pagi atau petang
note: kelembutan roti nie buleh tahan sehingga 4-5 hari
haaaaaa yg nih sbb dh terlebey rajin la konon2nyer! nk rasmi jugak acu kon tuh! sila tengok dan sila tenung dan sila cube! hehehehe.... doh roti sama cam kat atas. inti ikut suka korang nk ltk apa! klu xde acu kon tuh, leh try cam ita@juwita wat gune aluminium foil!
10 comments:
waaaaaaaaaaa manyak cantik woo.. nak tiru.. nak tiru.. ngeeee :p
ReplyDeleteayooo manyak cedap la kak hana tp kan anum lom kompiden lgik la nk wat roti sbb mcm tk gheti nk uli tpg tuh ... tkut jd tepung gomak kui kui kui ... bila la nk mencuba wat roti ni ... pe kta kasi sket semangat R akak tu kat anum leh??
ReplyDeletememang rajin betul minah ni. berseni2 roti dia!!! mintak sikit!!
ReplyDeleteish geramnye haku...dah tulis tadi tp ilang tah ke mane...jgn kang haku tekan publish terpublish 2x lak...
ReplyDeletetadi haku tulis sepanjang arini mkn loti aje ke...agak2 klu x abish cempak le sini yek
eheheee
to k.nor..
ReplyDeletebleh blehhh.. bila lg nk pecahkan dara si en.kon tuh! jgn peram lama2 nnti berabuk! ehehehe
to sygdsyg..
tpg gomak pong tpg gomak la anumm! 1st trial biasanya mmg akan jd mcm2! hehehehe nk kene kilang roti tutup kot br rajen nk meroti yer! hihihi
to k.ain..
mintak banyak pong bolehhhh!! hambik laaaa!! hehehe
to fizanordin..
mengong er server ko! tendang jerk sampai ke jepong! kompem xde mslah! ekekeke... dok la..lunch aku menten msk tuk laki aku!
Waaahhh cantiknya..dah rope siput sedut pun ada..hehe..kretip betul ko ni Hana...:D
ReplyDeleteUiks... roti pon pakai tocang ka? mambang roti ke nie? hehhehe... memang terorist la u neh kak Hana.. tabik spring kiri kanan i tgk roti u.. huhuh
ReplyDeletecomei,comei ghoti dier semua comei ,kon akak belum pecah dara lagi tu hihihihi
ReplyDeleteto k.ummi..
ReplyDeletehaah kan kak! cam ghuper siput! hehehe
to blogresipi..
yg tocang tuh tk jd tocang pong ijan! akak main pintal2 jerk! ntah apa nama akak pong tk gheti nk sebot! ekekeke
to chik mi..
bilo laie nk kasi pecah dara tuh k.mimi oiiii! berkarat kangg! ekekeke
woooooooooooooo... manyak cantik woooooo... nonton ajer laaa.. compom dh bersih!!!..
ReplyDelete