Bahan-bahan
Cara-cara - 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing) - hana goreng tk garing sgt
- 1 labu bawang besar*
- 1 biji cili merah*- x dok!! gune cili kering jerk! ngeeee..
- 3 ulas bawang putih*
- 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
- 2-3 biji cili api (diketuk)- x letak sbb sos cili hana dh pedesss!!
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
- sedikit daun ketumbar (dihiris)
- 1/2 sudu besar kicap pekat
- Kisar bahan2 bertanda *.
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
- Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
- Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
kat umah akak ni, udang tengah byk. asyik2 goreng je..jemu le pulak. kali ni akak boleh try menu hana ni. mesti wangi sbb ada daun ketumbar!
ReplyDeleteSalam Hana, Wah! udang nie favoutire i u know, kalau makan tak nak berhenti, best! By the way, mekaceh yer singgah blog i yang tak seberapa tu....
ReplyDeletehai... terliurnya...
ReplyDeleteaku x leh tahan nak wat jugakkkkkkk!!!!... huwaaaaaa...
ReplyDeletesori2... dah wat pong... hahaha
ReplyDeleteMengancam sunggoh udang2 you neh... gambar2 close up cenggini rasa nak ngap terus jer..
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletesedap k.ain! sampai jilat2 kuah lagik! hikhikhik.. syhhh diam2! hehehe
to mima's oven..
wlam mima.. sedap kan kan kan! nnti hana nk wat yg kering plak! hehehe mekasih juga sudi bertandang umah kita! :)
to kakchik..
cedap kak! try la... hehehe
to anawahid..
haku dh tengok dh ko nyer udang! tergoda jugak akhirnya ko yer! hihihi
to blogresipi..
kan kan kan?! nganga beso2 mulut tuh kasi ngap! hehehe