Sunday, July 5, 2009

Nasi Dagang

huhuhu sori selori sape yg tunggu n3 arini! bukan tak masak, tp banyak bende kene settlekan arini... tuh pasal tak dan dan nk curik masa utk meng'n3'! haaaa nih ler menu aku arini! smlm carik ikan aye tp takdok la pullok! last2 amik ikan kembung! jadi lerr.... rempah nih pong mmg gune rempah gulai nasi dagang! mmg menyelerakan! sedapp! nasik dagang nih aku paling suka tang gulai ikan tuh! lg lama msk lg sedapp! resepi dr dapur membe makyung aku si ijan! tQ yer ijan! resepi asal dr kak jie jie. mudah jerk! wat stail ijan gak, no kukus kukus! malesss!! hahaha

Resipi nasi dagang

  • 1 kg beras nasi dagang (kite guna 1/2 cwn pulut + 1 cwn basmati) - hana gune jasmin je!
  • Santan pekat RM2.50+air(sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari)-(kite guna 1 cwn santan+1 1/4 cwn air)
  • 1 sudu garam
  • sejemput halba
  • 1 1/2 in halia-dihiris halus memanjang
  • 5 ulas bawang merah dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris(kite tak letak)
  1. Bersihkan beras. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
  2. Masukkan santan pekat + air. Gaul rata semua bahan. Masukkan garam
  3. On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak
  4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
Gulai Ikan Nasi Dagang
  • 9 ekor ikan kembung/tongkol yang telah direbus semalam
  • santan pekat RM 1 + 3 cawan air(anggaran aje)
  • 2 biji cili merah dibelah dua
  • 2 biji tomato dipotong 4
  • 2 biji timun dipotong ikut suka
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa ( sesuaikan dengan ikan rebus~dah sedia masin)
  • hana gune rempah gulai nasi dagang.

Bahan kisar

  • 2 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 1/2 inci lengkuas
  • 15 biji cili kering
  • 2 sudu serbuk kunyit
  • segenggam kelapa parut dikisar berasingan
  1. Masukkan santan bersama bahan kisar, asam keping dan garam ke dalam periuk. Panaskan dan dikacau selalu. Tambahkan serbuk ketumbar dan rempah kari ikan (jika guna).
  2. Bila kuah sudah cukup mendidih, masukkan ikan rebus dan biarkan reneh seketika.
  3. Masukkan hirisan timun, cili merah dan kelapa parut. Kecilkan api.
  4. Renehkan selama 20 minit/ sehingga kuah pekat dan naik minyak
  5. Masukkan tomato,usik2 kejap kuah dan angkat.

Sambal Ikan Nasi Dagang

  • 1/2 biji kelapa parut - xdok! kelapa kering jer ade! huhuhu
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 4 ulas bawang merah ditumbuk
  • 4 batang serai ditumbuk
  • 4 ekor ikan rebus diambil isinya saja
  1. Goreng kelapa parut (yg dah digoreng) bersama bawang putih, bawang merah dan serai sehingga garing dan kekuningan.
  2. Gaul kerisek bersama garam dan gula.Ketepikan.
  3. Tumbuk isi ikan dan goreng sekejap sehingga agak kering. Campurkan bersama sambal kerisek tadi. siap. *hana campur jerk semua then sangai cam biasa. malas nk wat kije berkali2! hahahaha

8 comments:

  1. hana,
    nasik dagang mu itewwww sungguh menawan kalbu...

    ReplyDelete
  2. mlm2 dtg nih.. wes turu opo.. weteng ku truss ngeleh ndelok nasi dagang .. dah keras lidah ngomong jowo kih.. wess ..ojo lali njalok ambonggg...

    ReplyDelete
  3. baru je makan nasi dagang jumaat lepas...guna resepi ijan gak hehehe

    p/s singgah blog ambil award sedunia ya..tq

    ReplyDelete
  4. sedap tak pakai kelapa kering? ckp betul2 wa.. lepas ni nak buat projek yg guna kelapa kering ni ehheh

    ReplyDelete
  5. Mengancam sunggoh nasi dagang neh posing.. U makan nasik pulut lagik tak sakit orat ke U? heheh

    ReplyDelete
  6. to are..
    jom ler makan are! hihihi

    to dzana..
    ojo lali lor kak! kene jotos nnti karo mbah buyut! kakakaka

    to fida@amida..
    sedap kan fida! ade award er? ok jap lagik hana p amik! mekacih ye fida! lebiuu! ;)

    to princessharyati..
    kureng skit la yatt! tuh pong aku tmbah santan bior rasa lemak2 skit! pehtu sangai la smpi kering! ngeeee...

    to blogresipi..
    ijan! akak tk gune pulut la! cuma gune beras jasmin jerk! jasmin kan cam lemak2 lekit2 gtu! takyah campur pulut dah! masih pobia pulutttt! tapi cam nk makan jugak ngan serawa deriannn!! uwaaaa camne nih??! heeeeee...

    ReplyDelete
  7. akak bab2 ns dagang ni memang sah2 x reti nak buat, tp reti ler makan.hehehe

    ReplyDelete
  8. to k.ain..
    pada kiter kan kak, nasik dagang la kot paling sonang nak wat! hihihi ala k.ain, xpe tk reti buat sbb kedai@warung byk! pasor mlm pong melambak! hihihi

    ReplyDelete