Resipi nasi dagang
- 1 kg beras nasi dagang (kite guna 1/2 cwn pulut + 1 cwn basmati) - hana gune jasmin je!
- Santan pekat RM2.50+air(sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari)-(kite guna 1 cwn santan+1 1/4 cwn air)
- 1 sudu garam
- sejemput halba
- 1 1/2 in halia-dihiris halus memanjang
- 5 ulas bawang merah dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris(kite tak letak)
- Bersihkan beras. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
- Masukkan santan pekat + air. Gaul rata semua bahan. Masukkan garam
- On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak
- Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
- 9 ekor ikan kembung/tongkol yang telah direbus semalam
- santan pekat RM 1 + 3 cawan air(anggaran aje)
- 2 biji cili merah dibelah dua
- 2 biji tomato dipotong 4
- 2 biji timun dipotong ikut suka
- 1 keping asam keping
- garam secukup rasa ( sesuaikan dengan ikan rebus~dah sedia masin)
- hana gune rempah gulai nasi dagang.
Bahan kisar
- 2 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 1/2 inci lengkuas
- 15 biji cili kering
- 2 sudu serbuk kunyit
- segenggam kelapa parut dikisar berasingan
- Masukkan santan bersama bahan kisar, asam keping dan garam ke dalam periuk. Panaskan dan dikacau selalu. Tambahkan serbuk ketumbar dan rempah kari ikan (jika guna).
- Bila kuah sudah cukup mendidih, masukkan ikan rebus dan biarkan reneh seketika.
- Masukkan hirisan timun, cili merah dan kelapa parut. Kecilkan api.
- Renehkan selama 20 minit/ sehingga kuah pekat dan naik minyak
- Masukkan tomato,usik2 kejap kuah dan angkat.
Sambal Ikan Nasi Dagang
- 1/2 biji kelapa parut - xdok! kelapa kering jer ade! huhuhu
- 3 ulas bawang putih ditumbuk
- 4 ulas bawang merah ditumbuk
- 4 batang serai ditumbuk
- 4 ekor ikan rebus diambil isinya saja
- Goreng kelapa parut (yg dah digoreng) bersama bawang putih, bawang merah dan serai sehingga garing dan kekuningan.
- Gaul kerisek bersama garam dan gula.Ketepikan.
- Tumbuk isi ikan dan goreng sekejap sehingga agak kering. Campurkan bersama sambal kerisek tadi. siap. *hana campur jerk semua then sangai cam biasa. malas nk wat kije berkali2! hahahaha
hana,
ReplyDeletenasik dagang mu itewwww sungguh menawan kalbu...
mlm2 dtg nih.. wes turu opo.. weteng ku truss ngeleh ndelok nasi dagang .. dah keras lidah ngomong jowo kih.. wess ..ojo lali njalok ambonggg...
ReplyDeletebaru je makan nasi dagang jumaat lepas...guna resepi ijan gak hehehe
ReplyDeletep/s singgah blog ambil award sedunia ya..tq
sedap tak pakai kelapa kering? ckp betul2 wa.. lepas ni nak buat projek yg guna kelapa kering ni ehheh
ReplyDeleteMengancam sunggoh nasi dagang neh posing.. U makan nasik pulut lagik tak sakit orat ke U? heheh
ReplyDeleteto are..
ReplyDeletejom ler makan are! hihihi
to dzana..
ojo lali lor kak! kene jotos nnti karo mbah buyut! kakakaka
to fida@amida..
sedap kan fida! ade award er? ok jap lagik hana p amik! mekacih ye fida! lebiuu! ;)
to princessharyati..
kureng skit la yatt! tuh pong aku tmbah santan bior rasa lemak2 skit! pehtu sangai la smpi kering! ngeeee...
to blogresipi..
ijan! akak tk gune pulut la! cuma gune beras jasmin jerk! jasmin kan cam lemak2 lekit2 gtu! takyah campur pulut dah! masih pobia pulutttt! tapi cam nk makan jugak ngan serawa deriannn!! uwaaaa camne nih??! heeeeee...
akak bab2 ns dagang ni memang sah2 x reti nak buat, tp reti ler makan.hehehe
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletepada kiter kan kak, nasik dagang la kot paling sonang nak wat! hihihi ala k.ain, xpe tk reti buat sbb kedai@warung byk! pasor mlm pong melambak! hihihi