Friday, August 7, 2009

CC @ Kek Pisang Lembab

kesian korang layan cc kelip kelip tuh yer!! nk makan pong takut! ekekeke... haaaaa meh aku jamu cc yg btol2 bleh makan! mehhh mehhhhh jemput amik! haaaa yg nih mmg bleh kenyang!! hehehe.... nih nk ngabiskan pisang monopos aku yg dh mmg tahap kritikal! nazak sgt dh tuh! sib baik ade idea nih! aku xde loyang comey cam cikmat, k.nor n ika! so aku wat la cc senang skit nk ngap!! dah tentunya aku nk bg kat jiran aku sbb smlm aku tk smpai ati nk kasi kek bantat! muahahahaha.... korang tgk la..mcm2 gaya aku buat! hahaha.. layan jerk la yerkkk!! resepi asal dr CMG.. tQ matttttttt!! sodap weiihhhhh!! jemput makannn..
Bahan-bahan:

250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2. *klu wat cc cam hana, bakar 20-25minit.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....
yg nih nk tarik minat budak2 makan!
sajer kekurangan kerjeeee!!!! muahahaha
bila oven dh panas sgt, jadik cam muffin la pullok! hahaha
haaaa pilih pilihhhhh... amik mana satu nakk!!

17 comments:

  1. alamak hana terbekenanla pulak ,ghajennya makyung yg sowang ni.Esok ade bocah cilik camne ek?

    ReplyDelete
  2. hana, cantik nyer kek pisang tu...duduk elok dlm papercup tu..mmg berkenan knur tengok...tak salah cik mi cakap tu...ini yg teruja nak wat.

    ReplyDelete
  3. comel2..cc tu! gebu2 lagi..geramnya!

    ReplyDelete
  4. hana..nak tiga2 jenis sekali! ku terliur...hehehe macam nak kena buat aje nih!!!

    ReplyDelete
  5. wahhh...dah buat gak dah dier..akak plan nak buat gak, tp pisang x de. masuk list beratur 2ggu turn dulu le.

    psst..kemain lagi dier...ada 3 jenis corak. mau cik mat meraung tengok kelawaan cc hana.hihi

    ReplyDelete
  6. nyam2...semua aku dah makan.kenyang2.sedap3

    ReplyDelete
  7. kak..
    yang ade cekelat rice tu bukan takat tarik minat budak jek..
    mak budak cam saya ni pon sukaaaa...
    haha

    ReplyDelete
  8. wow!!! kelas2.. lagi cun dr yg guna bundt pan nih!! bijak2

    ReplyDelete
  9. wow macam kat hotel lima bintang. kerjatangan yg sangat halus.

    ReplyDelete
  10. to chik mi..
    mboh la kak.mimi oiitt! nek eneng bocak cilik orak keruan aku arep masak agak ee!! ekekeke

    to k.nuridah..
    mekasih kak.. try la.. mmg sedapp! tk rugi mencube. :)

    to k.am..
    akak tk nk try ker? sedap kakk! hehe sajer goda k.am! ngeee

    to zaliana..
    boleh boleh! hambik ler semua!! tak cukup mmg ko kene wat sendrik! ehehehe

    to k.ain..
    hihihi.. camne erk owang laki klu meraung?? ampunnn matttt!! ekekeke

    to sall..
    hahaha...apa yg ko makan tuh sall? kek ke kertas?? kihkihkih

    to fieza..
    wahhh minat gak yer ngan choc rice! tp mmg ler sodap kan cekelat2 nih! hehehe

    to k.nor..
    adik sape la tuh yg bijak erk??! ekekeke

    to kak.da..
    uishh yer ke kak.da! jgn puji lebih2.. kang kembang melangit montot nih kang! ekekeke

    ReplyDelete
  11. Eeee geramnya tengok cupcakes Mak Yong ni! Kalau suruh pilih, sah la mama ni rambang mata... pilih semua boleh tak? Ahaks...

    ReplyDelete
  12. Mak aii cantik2 nye.. kreatip betol die. Nak semua pattern... at least 3 ketui ler tuh...heheh

    ReplyDelete
  13. cung...cung...cung... kek pisang tuh!!!!

    ReplyDelete
  14. to mamafami..
    bleh kak! hambik jerk semua! pehtu mintk tulun bayar kat kaunter yer! kekekeke

    to blogresipi..
    mmg tinggal 3 ketui skrg nih! cukup2 tuk makyung! 3 hinggit k! kikiki

    to anawahid..
    aku yg buat nih tk cung ker??! wakakaka

    ReplyDelete
  15. Cantiknya. Macam terbau kesedapannya menyusuk hidung kak gerau.

    ReplyDelete
  16. patut la kita nmpk lobang idong kembang td! idong kak gerau ghupernyer! ekekeke... ampunnnnn hihihi

    ReplyDelete
  17. kak hana, saya buat nie semalam.tp xjadi..jadi bantat..sbb mula bakar suhu oven 150C xperasan..tu ke sbbnya?pastu mcm lebihkan sikit pisangnya..apa pendapat akak?

    ReplyDelete