Bahan-bahan:
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
- Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
- Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2. *klu wat cc cam hana, bakar 20-25minit.
- Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....
alamak hana terbekenanla pulak ,ghajennya makyung yg sowang ni.Esok ade bocah cilik camne ek?
ReplyDeletehana, cantik nyer kek pisang tu...duduk elok dlm papercup tu..mmg berkenan knur tengok...tak salah cik mi cakap tu...ini yg teruja nak wat.
ReplyDeletecomel2..cc tu! gebu2 lagi..geramnya!
ReplyDeletehana..nak tiga2 jenis sekali! ku terliur...hehehe macam nak kena buat aje nih!!!
ReplyDeletewahhh...dah buat gak dah dier..akak plan nak buat gak, tp pisang x de. masuk list beratur 2ggu turn dulu le.
ReplyDeletepsst..kemain lagi dier...ada 3 jenis corak. mau cik mat meraung tengok kelawaan cc hana.hihi
nyam2...semua aku dah makan.kenyang2.sedap3
ReplyDeletekak..
ReplyDeleteyang ade cekelat rice tu bukan takat tarik minat budak jek..
mak budak cam saya ni pon sukaaaa...
haha
wow!!! kelas2.. lagi cun dr yg guna bundt pan nih!! bijak2
ReplyDeletewow macam kat hotel lima bintang. kerjatangan yg sangat halus.
ReplyDeleteto chik mi..
ReplyDeletemboh la kak.mimi oiitt! nek eneng bocak cilik orak keruan aku arep masak agak ee!! ekekeke
to k.nuridah..
mekasih kak.. try la.. mmg sedapp! tk rugi mencube. :)
to k.am..
akak tk nk try ker? sedap kakk! hehe sajer goda k.am! ngeee
to zaliana..
boleh boleh! hambik ler semua!! tak cukup mmg ko kene wat sendrik! ehehehe
to k.ain..
hihihi.. camne erk owang laki klu meraung?? ampunnn matttt!! ekekeke
to sall..
hahaha...apa yg ko makan tuh sall? kek ke kertas?? kihkihkih
to fieza..
wahhh minat gak yer ngan choc rice! tp mmg ler sodap kan cekelat2 nih! hehehe
to k.nor..
adik sape la tuh yg bijak erk??! ekekeke
to kak.da..
uishh yer ke kak.da! jgn puji lebih2.. kang kembang melangit montot nih kang! ekekeke
Eeee geramnya tengok cupcakes Mak Yong ni! Kalau suruh pilih, sah la mama ni rambang mata... pilih semua boleh tak? Ahaks...
ReplyDeleteMak aii cantik2 nye.. kreatip betol die. Nak semua pattern... at least 3 ketui ler tuh...heheh
ReplyDeletecung...cung...cung... kek pisang tuh!!!!
ReplyDeleteto mamafami..
ReplyDeletebleh kak! hambik jerk semua! pehtu mintk tulun bayar kat kaunter yer! kekekeke
to blogresipi..
mmg tinggal 3 ketui skrg nih! cukup2 tuk makyung! 3 hinggit k! kikiki
to anawahid..
aku yg buat nih tk cung ker??! wakakaka
Cantiknya. Macam terbau kesedapannya menyusuk hidung kak gerau.
ReplyDeletepatut la kita nmpk lobang idong kembang td! idong kak gerau ghupernyer! ekekeke... ampunnnnn hihihi
ReplyDeletekak hana, saya buat nie semalam.tp xjadi..jadi bantat..sbb mula bakar suhu oven 150C xperasan..tu ke sbbnya?pastu mcm lebihkan sikit pisangnya..apa pendapat akak?
ReplyDelete