haaaaaa mesti korang terkezut nengok aku masak kangkung sebanyak ini! masa kan kangkung ros aku tanam aritu dpt tuai byk nih?! ohhh tk mungkin!! sebenonyer aku br dkhabarkan brita gumbira ader jual kangkung kat supa kanazawa nihh!! yuhuuuuuu ati girang bukan kepalang wpon sebenonyer dh tk ngidam lagik! tp sbb dh ader depan mata, apo laiee aku pong memborong byk tk hingat doniaa!! muahahaha..... alhamdllah dpat makan kangkung lagikk!! nih aku campur ngan kangkung ros aritu... dh bleh tuai, tambh ler byk2.. pueh aku makan! hihihi... nih resepi dtg dr negara tailen yg byk gajah tuhh! sapo laie klu bukan mekjah!! ijah@ika kata kat sana selain kangkung belacan, femes gak ngan masakan nih... so try lerr! wahh sodap jugakkk! nih aku main agak2 jerk la yer bhn2 yer... ijahhh, klu akak silap mintk tolong btolkan!! ngeeee..
Bahan-bahan
Kangkung - potong2
* cili padi @ lada kering - bergantung kepedasan masing2
* bawang merah
* bawang putih
* ikan bilis
taucu - org tailen gune taucu pedas!!
air sedikit
perasa - jika suka
Bhn Tabur - ikan bilis goreng dan bawang goreng.
Cara-cara
Tumbuk@kisar kasar bhn yg bertanda *.
Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk@kisar hingga pecah minyak.
Masukkan taucu dan juga sedikit air. tambahkan perasa jika suka. takyah buh garam sbb taucu dh masin.
Masukkan kangkung. kacau sebati. matikan api.
Hidangkan dengan taburan bawang goreng dan juga ikan bilis goreng!
No comments:
Post a Comment