Bahan-bahan
Cara-cara - 500gm daging batang pinang- hana gune dgg slice gred A
- 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
- 1 biji lada benggala hijau
- 1 biji lada merah
- 3 sb kicap manis
- 2 sb sos tiram
- 1 cawan air- x buh sbb wat kering
- 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
- 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
- minyak utk menggoreng
- Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
- Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
- Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram
- Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
uiks klu tak silap ade nampak resepi kat blog ijan,kan? cepatnye dah sampai ke jepun...hikssss
ReplyDeleteeheemmmm... ada sebut nama ku? hehe.. bak sepiring, k.nor tak start masak lg nih.. ina, nak jd org utan lak ke? dah puas jd org biasa? :P
ReplyDeletewaaa cedapnyer!
ReplyDeleteto fizanordin..
ReplyDeletevirus cenggini sape2 tak bleh nk halang pijah oitt! kakakaka... daging resepi k.nor la...
to k.nor..
oitt! nih sudah lebey kata diriku owang utan! huh! p blajo balaghah ngan along! ekekeke
to afiq..
sedap fiq!! nak?? amik sendrik yer! hehehe
Hanaaaaaa jgn abiskan...akak suka daging.....tercunggap2 lari dari KL ni....takut korang makan habis semua yg korang masak 2 3 hari yang lalu...winduuuuu nak makan....
ReplyDeletesabo jer la aku nengok daging ni. (sambil urut2 dada) tengah menghitung hari bila la leh makan sesedap ni. kehkehkeh
ReplyDeletevirus masakan ni tak apa hana..jgn virus h1n1 tu...sedapnya hana..hiasannya pun cantik..caya lah hana..:)
ReplyDeletecedapnya nampak dggmu itew posing pulak ngan cik asparagus tu
ReplyDeletedtg bwa pinggan ngan nasi kosong je nih..hihihi mo ngintok laok aje...:)
ReplyDeletesedapnya naaaaaa. kasi le akak sepiring. ada lg ke..???
ReplyDeletedh lama x mkn daginggg!!!!... huwaaaaaaaa.... sob...sob...sob... masak lebih x lauk tuh!!!.. nk tumpang sekaki... jgn mkn hati jer bru nk ajak... muhahaha
ReplyDeleteto k.watie..
ReplyDeletehaaa lauk nih mmg kita simpankan utk akak! sbb akak tk mkn ayam kan kan! alahaiii akak g mano la 2 3 arini?! mengeram kat KL ker kak?? ekeke
to jiya..
weeihhhh sabo sabo skit! pantang jgn ngada2 nk derhaka taww!!! hehehe
to cikmanggis..
kan kak kan! virus yg sihat gtu! hihihi
to chikmi..
k.mimi, tk paham2 ker daging ngan asparagus tuh tgh menggoda akak! hihi
to mummyseri..
sib baik tau bwk pinggan ngan nasik! klu tk mkn lauk ajer! hehe
to k.ain..
ado adooo utk k.ain semua ada! klu xde pong kita ckp ada! ekekeke
to anawahid..
utk ko wes entekkkk! sbb ko org kendian yg mintak! wakakakaka...
Aisey.. daging die lagi canggih maa... potong nipis2 lagi.... best tuh. (sambil hangguk2 pale gak) hehehehe
ReplyDeletehehehe... daging tuh mmg daging slice la jan! takyah potong dah! lebur jerk lam kuali! hihi
ReplyDelete