Bahan-bahan
Cara-cara - 4 cawan tepung beras pulut
- air
- sedikit kapur makan- x ltk
- secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
- (bahan utk kuah)
- santan dari setengah biji kelapa
- gula- hana gune gula merah
- 1 sudu makan halba- x ltk
- garam
- daun pandan
- masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
- masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
- buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
- panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
- apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
- untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
- bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
- lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
amboi..cntiknya butir nangka hana tu! sedap kan hana? akak dah jadi suka pulak dgn butir nangka ni tau..
ReplyDeletehaah la kak kan.. kenyal2nyer len pesen skit dr tpg gandum biasa.. nnti bln pose leh wat pembuka selera lg.. :)
ReplyDeletehana dah buat dah pengat ni..??akak plan nak buat gak. asyik tertunda siaran aje la.adehhh..nape ler flu malas ni sama hebat ngan swine flu.
ReplyDeletekene makan ubat tamiflu kot k.ain!! ehehehe..
ReplyDeletePanjang2 ye butir nangka you.hehehe... butir nangka keturunan tinggi2 ler tuh... mintak semangkuk!
ReplyDeletehahahaaa... tau takpe! ekekeke
ReplyDelete