Sunday, August 30, 2009

Ketam Sambal Madu

semalam bli ketam... arini nak tak nak kene tamatkan riwayatnyer! duk lama2 lam freezer kang ilang manisnyer! yg nih lauk ratah jerk ngan nasi goreng td hah! request my laling suh msk sambal... bab sambal ketam nih mmg ler teramat lazat! kuah tuh yg wat dier sedap! wat cicah ngan cekodok pong alahaiii nikmatnyer! meh layan pulak lauk kegemaran en.hubbyku ini! opssss dkesempatan nih, aku nk ucap slamat ari merdeka wat semua rakyat mesiaaaaa!!! merdekaaaaaaa!!

Bahan-bahan
  • 2-3 ekor ketam sederhana - siang dahulu
  • * 10 tangkai cili kering - nk pedas@kurang pedas ejas yer!
  • * 4 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 sudu makan udang kering - basuh dulu
  • * 1 inci halia
  • 1 btg serai - titik
  • 2 sudu makan madu
  • sedikit gula (optional)
  • air asam jawa
  • air sedikit
  • garam
Cara-cara
  • Blend bahan yg bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn blend dan juga serai hingga pecah minyak.
  • Masukkan air asam jawa. kacau.
  • Masukkan ketam dan air sedikit.
  • Masukkan garam dan juga madu. Tutup kuali agar ketam masak rata dan sesekali hendaklah digaul.
  • Masak sehingga kuah agak pekat. dh masak tutup api.
  • Taburkan daun ketumbar jika suka.Siap dihidang!

9 comments:

  1. geram tul aku tgk ketam kat jepun ni yung!!!... ketam kat sini wat sakit jiwa jer...kihkihkih... nk 5 penyepit ketam yg gemok2 eh!!!

    ReplyDelete
  2. hahahaha... mmg kesian klu nengok ketam2 mesia! takpo la.. amik la sepit tuh! jgn lupa sedia gunting yer! gunting kain pong boleh la! muahahaha

    ReplyDelete
  3. gerambetul tengok sepit ketam tu lah. beso2...merah pulak tu!!! nak mintak gtee dh abis kan..??huwaaa!!

    ReplyDelete
  4. Selamat hari merdeka Kak Hana!!! sambut merdeka sambil gigit kaki ketam ke? heheh

    ReplyDelete
  5. Amboi penuh bersemangat Mak Yong jerit Merdeka... bebaik, karang yang dalam tu pun nak join sama nanti... hehehe...

    Sedapnya ketam ni. Dah lama mama tak makan ketam. Kot la leh jumpa ketam, ingat nak masak lomak cili api lah....

    ReplyDelete
  6. to k.ain..
    kehkehkeh... tau takpe! mmg dh abis pongg!! hehehe... banjir la umh kita nih karang! ekeke

    to blogresipi..
    kakakaka... takpo la gigit ketam! kenyangg!! drpd gigit bendera! kikiki

    to mamafami..
    muahahaha.... sajer jerk tunjukkan semangat ke'patriotik'an wpon duk negara org!! cewwahhh!! hehehe masak lomak pong sodapppp!!

    ReplyDelete
  7. dh lamer x mkaan kepit ketam ni...
    aku kn yOng kalO laki aku kOpek nk la aku mkn kalO x malas dOngg....hahaha

    ReplyDelete
  8. sian ketam tuh ditamatkn riwayat ms merdeka..hihi..sedap kan makan ketam msk sambal gini..mesti sampai jilat siku..eekeke..

    kak..due akak sama ngan enibesari ke?

    ReplyDelete
  9. to cikwan..
    chahhh!! aku pong laki aku yg tolong bukak la! ngan anak2 skali melopong tunggu turn dpt hasil! muahahaha

    to HaSue..
    mmg cedap sue oiiii!! ala ko pong sendrik tau sbb tokey ketam ngan udang! kan kan opssss tmbh satu lagik tokey durian! kikiki...
    due scan sama ngan anibesari! tp due manual doktor 14sept. ready jerk la mak bidan yer! hihihi

    ReplyDelete