Friday, August 14, 2009

Lepat Pisang

nak perabihkan pisang yg dh nazak! mmula pk nk wat bingka pisang k.zana... last minit tuko lepat la pullok! sbb sukatan pisang tuh aku tk gheti nk agak ngan pisang yg daybab2 kat sini tk mcm kat mesia... sesapa wat bingka tuh tolong habaq kat cheq ar bape sukatan cawan pas lenyek! mana aku dpt daun pisang??!! dah tentu la aku simpan kat 'muzium' aku tuh haaaa! beza beno ghuper daun nih ngan yg fresh cikmat punyer lepat tuh! hahaha... sib baik ado laie mat! menjamah jugak aku akhirnya lepat mak ko nih! hehehe.. mekacih yer matt! sodap la weiihh! lamo tak makan! rasa lemak2 kelapa 'kering' aku tuh pong dh memadai! apalagik kelapa fresh kan kan! huhuhuu... hentah biler lerr pokok kelapa nk tumbuh kat bumi japang nih! sob sob sobbb.. meh ar layan resepi! kopipes mat yoooo... ojo marah marah... dak elokk! mengko bakal bojo ne maburrrr! wakakaka hah! hambik ko! :P

Bahan-bahan
  • 700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
  • 70 g gula melaka, dihancurkan
  • 1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)
  • 3/4 camca teh baking powder
  • 1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
  • Secubit garam
  • Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut, potong ikut saiz yang sesuai
Cara-cara
  1. Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
  2. Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap (menghasilkan kurang lebih 16 - 17 biji kuih, ikut saiz daun pisang memasing).
  3. Kukus atas air mendidih selama 20 minit. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi.

7 comments:

  1. Hanaaa kaka suka lepat ni...tapi tak ramai pulak yg minat dgn lepat kat rumah ni...cekodok jer yg laju...

    ReplyDelete
  2. Hana..dah buat lepat pisang ni..lajunya yung ni hehehe. okey lah kale daun pisang tu..dr k.ct nya yg dah layu tu hahaha.

    ReplyDelete
  3. hana...jom kita tukar suka sama suka, akak amik lepat hana semua, hana amik puding roti akak satu ramekin aje.hihihihi

    psst...rajinnya wlupun dh nak terbersalin ekh. btw, bila hana due ye..????

    ReplyDelete
  4. huh....da leh agak.smlm p umah cik mat tgk ada lepat pisang.sah2 arinie umah kak hana pulak.mmg pantas akak nie.hik3 da leh jd ahli nujum pak bebelalang aku nie ..paper pn mmg tabik spring lah kat akak.rajin giler

    ReplyDelete
  5. wow.. terliur..
    semangat saya nak turun ke dapur lepas ni..
    :)

    ReplyDelete
  6. Mak aii sedapnye lepat pisang tuh... siap cucuk2 ngan grafru tue nak suap kat kite ke? hehehe...

    ReplyDelete
  7. k.watierman..
    akak samo la ngan kitaa! amik la nih hah! ado laie! separuh dh bg jiran! heee...

    to k.ct..
    ok ke tuh kak?? itam semacam jerk pas kukus! hahaha

    to k.ain..
    kita due bln 9 kak! dh makin dokat nih! berdebor2 la pulak! heeee..

    to eiyna..
    hahaha... ko dpt teka akak wat yer! mmg nujum mak belalang ko nih! ekeke

    to lady of leisure..
    dah lenyek pisang lom tuhhh?! hehe

    to blogresipi..
    nah!! cepat bukak mulut beso besoo! sumbat semua tuH! muahaha

    ReplyDelete