Friday, September 11, 2009

Biskut Kelapa Delima

salam ramadhan ke 21 semuaaaa... arini makyung masih sihat walafiat! lom ader constraction lagik! dh nak masuk 40weeks nihh!! huhuhuu sabo jerk laa... klu korang semput mendengo, aku lagik ler semput! huwaaaaa k la meh layan sekut raya nih! nama jerk sekut raya, tp sebenonyer nk lepaskan gian sbb raya takleh makan biskut! wahahaha... utk makluman jugak sekut2 yg sebelum nih semua dh yilekkk!! cume mazola jerk tinggal! maklum ler ramai 'antu' biskut kat umh nih! heeeeeee... bab kelapa2 nih mmg aku sukaaa sesangat! wangi semerbak seharum! kelapa kering aku dh semakin nazak! ppon mmg patut di tamatkan riwayatnyer sebelum aku meletop! hehehe.. resepi nih amik kat dapur cikmatgebu seorang jejaka alam maya yg rajen dan pandai memasak! caiyyokk caiyyokk matt! goyang kaki la bini ko nnti! kikiki... mekaceh mat yooo! bleh tgk gak kat dapur k.ummi!

Bahan-bahan
  • 225 g tepung jagung (cornstarch)"Brown & Polson"*
  • 150 g tepung gandum*
  • 1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 125 g gula aising
  • 75 g kelapa kering, kisar halus
  • 25 g serbuk badam
  • 1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  • 155 g mentega
Untuk Hiasan
Ceri merah, dipotong kecil - hana xde! gune jumbo red heart!
Kelapa kering
1 kuning telur, untuk disapu

Cara-cara
  1. Serbuk badam dan kelapa yang dikisar halus tadi digaul bersama2 tepung yang telah diayak. Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, masukkan telur, gula aising dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Peringkat ini adunan akan menjadi seakan2 serbuk roti.
  3. Perlahankan speed, dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai. Keluarkan doh dari mixer, bulat2kan dan tutup dengan tuala lembap.
  4. Bahagikan doh tadi kepala 3 bahagian. Ambil satu bahagian dan canai diantara dua helai plastik menggunakan torak (alat penggelek) setebal 1/2 cm, terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.
  5. Sapu kuning telur, hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering. Bakar pada suhu 150C selamat 10 - 12 minit. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

18 comments:

  1. Salam Hana..
    ya allah sempat lagi buat cookies macam -macam.. tak mengah ke makyung?? :P

    ok,za doakan semoga selamat bersalin lah ya...Ya Allah, permudahkanlah Cik Puan Hana ni dalam menghadapi kelahiran ini Ya Allah...

    rajin-rajin lah jalan yekkk..kalau ada pantai dekat-dekat area rumah tu..pegilah jalan-jalan pijak pasir! refleksologi yang memang boleh membantu contraction.

    ReplyDelete
  2. nak love meyah tu cantekkla suke la..:)amek kad raye kat uma kite yek

    ReplyDelete
  3. Salam Hanaaaaa..akak kagum dgn Hana...

    ReplyDelete
  4. Salam..
    baru terjumpa your blog and I love the aroma...banyaknye kueh...Nak try la biskut kelapa ni nampak mengancam sangat...Speedy Delivery...Good Luck!

    ReplyDelete
  5. Cantiklah sekut Mak Yong... Mak Yong ni kalau wat apa pun memang cantik! Jeles I! Ahakss...

    p/s : Hana, ma nak tergelak tau baca komen Hana pasal resepi kat blog ma tu. Selama lama ni kan, mama tulis perkataan PLEASE CLICK HERE TO READ MORE, tu dalam size yang besor gedabak, boleh ke Hana tak perasan. Baru semalam je mama kecikkan tulisan tu... baru Hana nampak ye? Hehehehe... lawak tul.. Itu masuk kategori rabun apa tu ek? Hihihi....

    ReplyDelete
  6. akak.......wiiiiiiiiiii sekut lagik...nyum-nyum...sebelumni wat kuih sampan letak kelapa kering..memang wangi... moga baby akak t bebetui rajin cam mama dier...

    ReplyDelete
  7. mak aii hanaaa...masih nyempat lg buat kukiss!!! memang superwoman la!!

    ReplyDelete
  8. sihat lagi hana ni ye...takpe hana, kurang sikit ganti posa.
    sempat buat biskut lagi lak tu...kagum sungguh

    ReplyDelete
  9. semalam akak dah belek2 gak sekut ni tapi hold dulu tup2 hana lak dah buat! hai..x tahu dah nak kata..tahap kerajinan hana ni! moga esok2 brsalin pun cepat & mudah, insyallah! tq sebab beri info tang shortbread tu..confiuslah..x faham2..(mmg betol2 bebal kot!)he..he.. cam ne eh? x pe nanti akak tanya sifu nor lak ok! (dah x tahu nak buat gak..!!!) sebab akak mmg sukalah sekut tu..cekelat2 ni!

    ReplyDelete
  10. salam hana..eee comeynye sekut ni..
    anyway akak doakan semuga hana sihat selalu dan selamat bersalin..

    ReplyDelete
  11. kak liza kagum sungguh ngan kerajinan Hana..
    meh bagi semangat rajin tu sikit pada kakliza..
    kakliza masih belum mulakan gerakan Cookies Raya..ntahla.. jgn-jgn makan keropok jer masa raya ni...

    ReplyDelete
  12. Bersungguh you gentel kuih raya hrp2 raya satgi tak kempunan lah yer... heheh

    ReplyDelete
  13. to zaliana..
    wlam za.. mengah?? hehehe.. ok jer! lgpong wat kije sambil duduk! hehe

    mekaceh za doakan! weekend nih br nk dpt kuor jenjalan..maklum la hubby pong cuti! thnx bg pendpt! mmg tk sabo nk banak! heeee...

    to mummyseri..
    nak lep meyah yer! amik la! sekutnyer tinggalkan yer! hehehe ok nk p amik nih! mekaceh!

    to k.watierman..
    wlam kak.. kagum apa tu kak? hehehe wat2 tanya plak yer! heee

    to mrswongjowo..
    wlam.. thnx sudi mai singgah sini! wong jowo yoo? salam kenal yer!

    to mamafami..
    muahahahahaha... rabun dinosour kot!! kikiki...alerr sori la kak! mmg selama nih duk tercarik2! igtkan tulisan yg beso tuh cam xde apa2 jerk! tp nmpk tulisan kecik br terasa ati nk klik! ngeeeee......

    to halamanku..
    ko nih jgn sebut2 sekut sampan! mmg tingin nk buat! tp xde acu tuh! kang klu buat bukan jadik sampan! jadik feri!!! wakakakaka

    to k.ain..
    super kak er?? hehehehe

    to k.suzi..
    haah kan kak! bb sayang mak dier la nih tk mo susah2 ganti pose! hehe

    to k.am..
    hahahaha.. akak nih lawak la! g la tnya k.nor sana! senang skit klu tanya kat ym@skype!

    to datin.el..
    mekaceh doakan kak! mudah2an! aminnnnnnnnnnnnn...

    to k.hanieliza..
    ishhh... akak super terer tak cam kita! wat last minute ntah jadik apa agaknyer! hehehe

    to cikmanggis...
    tQ tQ kak! klu jual laku kot kak erk! kikikiki

    to blogresipi..
    ala 'kacang' jerk tuh! hihihi

    ReplyDelete
  14. nak masuk 40weeks ke kO yOng....mak aihhhh...takut aku dengOr, mesti penat bawak perut kn sampai 40mggu.aku dulu 32 udah diletOp..kekekeke.
    \
    \udah2le tu bawak berehat..

    ReplyDelete
  15. wahhh.. sedapnyaaa.. tgk gmbr pon dah leh rasa sedap. kihkihkih! kalo jiya ckp bau sampai sini lg dasyat. akekekekeke

    ReplyDelete
  16. to ummi masyitah..
    wlam ummi... lagik cedap klu dpt makan kan! hehe

    to cikwan..
    klu ko suh aku berehat alamat makin lambat ler aku nk banak chah oiii! anak2 aku sblm2 nih pong gtu gak! semua lambat...tkpo la..janji sihat n selamat!

    to jiya..
    klu ko ckp gtu, kompom akak terkejut terus terbanak! kikiki

    ReplyDelete