Bahan-bahan
Cara-cara - 200gm tepung gandum
- 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
- 100 gm gula -kisar halus
- 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
- Kuning telur
- Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
- Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
- Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
- Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.*hana bakar suhu 160 selama 15-20min.
waaaa..dh stat enjen sekut yong..fevret mak kiter sekut ni
ReplyDeleteni yg akak jelous ni..! sana sini dah wat bskut raya, tah bilalah akak nak wat ya? tapi selalunya wabak menu dari hana selalu trjangkit kat akak tau! cam nasi ayam penyet tu, x semena2 blh buat gak! tarikan magnet kuat betullah hana..
ReplyDeleteSelamat hari laya..bukan raya ehh hehehe. hana k.ct pun suka biskut mazola ni.plan memang nak buat minggu ni. Banyak tak dapat biskut tu :-)
ReplyDeleteakak....dapnyer...erma plan nak wat mingguni...akak ingat lagi tak..munjung...ahadni erma balik kg sebab mak nak munjung...jom..he he
ReplyDeleteala ina akak baru je print rcp ko dah sampai bulan ,cepat n pantas
ReplyDeleteyung!!!... dh mula wat kukis eh yung!!... aku n cam malas jer thn nih nk wat kukis...kehkehkeh... memandangkan sekut mazola ni peberet haku, cam nk start jerk weekend tuh!!!... ngko tau dak whd tnya haku semlm, bako sekut raya nanti guna oven letrik n dpur gas mana jimat!!!... seblum nih mmg haku bako manual jerk guna oven kupu2 tenggek atas dpur gas!!!... kih3x... hada ka patut dia tnya camtu???.. kehkehekh... hampeh!!!... dia takut karen melambung la tuh!!...:D
ReplyDeleteHai...nampaknya macam kat Jepun dah nak raya dah ni...
ReplyDeletewah...siap dah sekut raya dia ye...apsal awal sgt buat tu..ekekekek...nak kena lempang la kan tanye soklan cepuperak ni...
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletemacam gini punya senang rupanye nak buat biskut mazola....teringin gak rasanya nak buat,tapi tengoklah jadi ke tak...
amboi dh start dah enjin biskut raya dier!!! akak suka gak biskut mazola ni. lum pernah buat lg la. kang klu akak buat kang, mau hujan lebat jb ni.hihi
ReplyDeletekak tak yah terap ke?? bulat2kan je boleh tak.. suke gak biskut ni.. tp mls buat. hahhaahaa
ReplyDeleteraya thn ni adalah raya plg mls.. sbb 1 cookies pon tak buat.. oven cheq dah kena anto kg.. wawaaaaawaaaa
b4 raya nanti buat kek kukus je :(
selamat ari raya
to cikwan..
ReplyDeletepeberet ko tak chah?? sedap nihhh wa ckp luuu! hehehe
to k.am..
yea yeaaa... k.am nk buat jugak! akak doublekan adunan yer! satu balang bg kita! kita nyer sebalang tk cukup laaa!! hihihi
to k.ct..
celamat ali laya k.ct!! ehehe klu wat kicit2 dpt la sebalang..kita wat beso2 dpt 3/4 blg jerk! cam tk cukup plak! muahahaha
to erma..
uishh budaya munjung takkan ku lupaa!! wahhhh syoknyerrr! jgn lupa munjung ke jepong taww!! hehe
to chikmi..
ishhh cam akak tak tau kita mmg cepat dan pantas! kikikiki
to anawahid..
muahahahahaha...dekut ghupernyer si wahid tuh! weiihhh ko ader lagik ker oven kupu2 tuh! mak aku punyer dh maas salamah jual kat besi buruk! wakakakaka
to k.watierman..
nampak gayanyer gtu la kak! anak bulan dh nak nampak tuhh! hihihi
to cikmin..
haaaa sib baik gheti tnya, gheti jwb sendrik! klu tak mmg nk kene pelempang! kikikiki
to ima..
wlam ima... haah! kita pong br tau punyer la senang gler babas! hehehe
to k.ain..
awat plak ujan lebat kak??! laling akak meraung kaaa??!! haiyaaaa...
to sreSHAziela..
sha...akak bolat2 jerk tuh! mana ade terap2! lorrrr blom raya lg dh anto oven ke kg kaaa?? ala sekut tunjuk tunjuk kan melambak dpasaran! hehehee...
sedap..sedap...buat byk2 dan hantar sini sikit...boleh? hihihi....
ReplyDeleteto k.suzi..
ReplyDeletealamak kak! wat utk sendrik pong tk cukup! nih kan pulak nk watkan utk org! apa kata kita bg bhn akak wat sendrik! bleh gtu??! hihihihi *adusssss arini males beno ler kak! huhuhuhuuu
hana ...kita nk cuba wat lah biskut mazola..ikut semua resipi yg awk senaraikan...xpenah wat nie..hehehe
ReplyDeleteto mama.ieta..
ReplyDeletetry la! minyak tuh pandai2 la ejas yer! asal dh bleh kepal sudah! sedap biskut nih! tk rugi mencube! moga berjaya!! :)
Salam, saya minta izin ambik resepi ni yer...cam senang dan sedap....
ReplyDeletesuka sgt biskot mazola ni tgk resepi mudah rasa nak try la :)
ReplyDelete