Tuesday, September 1, 2009

Mee Udang

ramadhan ke 11 berbuka dengan mee udang.... resepi yg mudah dan sedapp! resepi asal dr che'iza tp aku edit skit ikut resepi dr pes segera mee udang... jgn marah yer ijotttt! ppon mekaceh beribu2 lemon wat mek sowang nih! nk tau yg sowang nih pong, owang kg aku jugak selain ana bini wahid ngan k.zana! sajer promot! sbb yg nih maybe leh jadik model ubat batuk cap ibu dan anak! huahahaha... apa kene mengena ngan mee udang nih??!! kikikiki.... sorilah yer gambo tk mengancam sbb masa nih aku telah mengabaikan bab hiasan miasan memandangkan tk sabo nk makan! maklum ler dh bukaaa.. ngeeee.. tp rasa sungguh mabelesss!! itu kata juri tetap kat umh nih! ermmm nyum nyummmm...

Bahan-bahan
  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar - hana gune bwg besar
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kerin- lg byk lg sedap!
  • *1/2 inci halia
  • *1 inci lengkuas - yg ni hana tmbh
  • *1 btg serai - juga yg neh (bleh juga klu ketuk saje)
  • 1 sb petis
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- x ltk
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
  1. Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang n asingkan.Air rebusan jg buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.
  2. Tumis lada boh hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis lak bahan kisar hingga betul garing n naik bau.
  3. Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis.Renehkan kuah.
  4. Masukkan garam n gula.bergantung pada citarasa masing.Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.Lagi lama sedap.
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.

9 comments:

  1. hana...akak dtg ni bawak piuk kosong. nak mee udang tu.ada byk lg kannns?? hehehe

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan hana.
    wah... sedapnya. kali terakhir kakchik makan mee udang masa ke bukit gantang hari tu. terliurnya tengok. dah la kejap lagi nak buka puasa. kalau dok sebelah rumah, tentu kakchik bertandang bawa mangkuk besar ni.

    ReplyDelete
  3. to k.ain..
    dsebabkan k.ain dtg awal, maka mmg ader la belen utk k.ain! tp mintak mangap klu sepiyuk! semangkuk boley laa! hehehe

    to kakchik..
    camner rasa yg kat bukit gantang tuh kak? tk penah rs yg sana punyer! mesti sedap glos kan kan! uishhh tp mmg sedap la mee udang nih! bleh bleh...kita mmg sentiasa tunggu sape nk dtg makan kat umh kita! hehehe

    ReplyDelete
  4. alah mee udang yg rupawan nih!!!... skunk dgr udang jer angin x ilang lg!!..huh..

    ReplyDelete
  5. tak pernah buat lagi mee udang...keba pergi jala udanglah camni...mengancam tekak sungguh ....

    ReplyDelete
  6. mee udang... betul2 hoo leaw wooo.. akak rajinnyer...sedap tengok lelagi karipap tu... feberet erma tuuuuu...past 3 ketui

    ReplyDelete
  7. to anawahid..
    hahahaha... nasib ko la mek na yerr!! lugii lugiiiiii! hehehe

    to k.suzi..
    p kak turun laut carik udang! hihihi

    to halamanku..
    nk 3 ketui er? tuh tinggal yg frozen! akak bg ko goreng sendrik er! kikiki

    to neisya..
    sila la niesya.. bisa aja! mekasih! :)

    ReplyDelete
  8. haba ...meleleh air liur ku,,,,sedapnya..nyum-nyum

    ReplyDelete