Bahan-bahan :
- 250gm butter
- 70gm gula caster
- 250gm tepung gandum
- 3 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu besar tepung jagung
- 50gm cornflake, dikisar halus
- 30gm badam kisar
- 200gm coklat masakan
- 1 sudu besar shortening
- 100gm coklat putih
- Lengser loyang segiempat 10in x 10in dgn sedikit butter.
- Pukul butter dan gula hingga kembang.
- Ayak semua tepung dan gaulkan dengan serbuk badam dan cornflake kisar.
- Campurkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam bancuhan butter dan uli hingga menjadi doh, tidak melekat di tangan. Kalau melekat tambah sedikit tepung.
- Tekan dalam loyang. Kalau ada loyang cutter, boleh digunakan.
- Bakar pada suhu 160 darj celc selama 40min. Sejukkan seketika.
- Cairkan coklat masakan + shortening secara double-boiler dan tuangkan ke atas shortbread. Lorekkan dengan coklat putih cair. Biarkan sehingga keras dan boleh la dipotong. Kalau guna cutter, tekanlah semula cutter tu atas shortbread selepas menuang coklat cair dan dilorek. Jgn tunggu sampai keras, nanti patah pulak cutter tuu....
uishhh sempat lg wat shortbread. selagi tak kuar bb.. selagi tu la mcm2 kukis kuar. akekekeke.. akak dah cek doktor lom?? risau jugak ni baby tamo kuar.
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletemuahahahaha.... tau takper! ala doktor pong relax jerk! so akak pong wat wat rilex jerk la! hihihi
Happy Anniversary...
ReplyDeletesempat lagi tu wat kek ngan sekut...
ape2 pon moga selamat semuanye ekk...
kak ina.... cantik betul logo mas akak tu.... kemasnyaaaaa.... akak ok lagi ke x ni? sempat wat mcm2 tu... kek le kukis le... risau lerrr
ReplyDeleteuish mak yong...sempat lagik mengukis,shortbread bagai...caiyok!!!ko dah beli loyang cutter ke hana,kemasnye...aku tunggu nak beli loyang cutter baru nak buat le ini kukis.tahun depan dah buat,mcm serik lak...banyak hancus.pisau kat umah ni pun tak tajam sangat...
ReplyDeleteBuah kalau tak masak ranum jangan dok jolok dia..biar gugur sendiri bila tiba masa dia...nak shortbread kukis sikit ....
ReplyDeletetahun depan plak...tahun lepas daaaaa
ReplyDeletehana tak de cutter pong cantik je potongannya.pst tanganmu ade kayu ruler ke ?hihihihi
ReplyDeletemcm ne leh jd rapuh lak yek kak.eiyna puyer garing je.mgkn sbb pakai 100% tpg biskut, tak tmbh pn tpg lain pastu bakar kasi koko ckit.tp rupa buruk xmcm akak puyer.
ReplyDeleteit turns out so cantik la hanaaaa!! dh mcm faux shortbread pulakk!! ishh..geram..gerammm!!!!
ReplyDeletekak hana ni kalau dia rekemen...mesti saya rasa nak buat jgk!
ReplyDeletecun!..ayu!..seksi!!..semua ada tuk shortbread ko tu yung!!...cayalah!!!shortbread aku nyer cutter mana la aku simpan carik x jumpa lagi, loyangnya ader!!!.. wakakaka
ReplyDeleteawatla ghajen bebenOr..mmg nk sambut raya Org ni.
ReplyDeleteLawonya shortbread ko..puas le nk memotongnya yaaa...ish ish..rerajin benor ko ni Hana, ada kang ter"bersalin" (ayat sopan sikit..hehe) kat dpur tu kang..hiiikss..dah cantik potong tu, xyah beli cutter leee... :D
ReplyDeleteHana
ReplyDeleteMasyallah cantiknya..geram tgk..
happy belated anniversary.. maakk aii, cantik ny abiskut.. sayang nak makan..
ReplyDeletek.hana mmg cantek banget..
ReplyDeletex penah jumpe lg yg cantik lg kemas cam nih :)
happy belated anvsry.. smga bahagia berpjngan hingga ke hujung nyawa... hadiah special tak kuar2 lagi.. hihihi.. cantik akk tgk kukis tuh..cam promo MAS jer..
ReplyDeletehi hana..nak tanya, kalau omit badam kisar tu agak2 hana boleh ganti ngan apa ek?thanks..
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletetQ chah! mudah2an..
to rishazalia..
ok ok! lom ado raso laie nk banak! ngeeee...thnx 4 ur concern! :)
to fizanordin..
weiih mekk! mano la aku ado loyang cutter tuh! aku pakai pisau potong daging jerk! wakakaka... kantoiiii! :P
to k.watierman..
wahahaha... iyo la kak! nih dh ranum sgt dh nih! tuh pls klu bleh nk jolok jerk! :D
to chikmi..
akak mai tengok jap tgn kita nih! kita pong tk nmpk ader ruler ke takde! hehehe
to eiyna...
ooooo eiyna gune tpg biskut er? tuh pasai elok kot! akak rasa akak nyer terlebey tpg jagung! sbb ms sukat tuh pong main agak2 jerk! ngeeee...
to k.ain..
mekaceh mekaceh k.ain! kembang melangit kita kene puji! ngeee
to eicah..
wat cah jgn tk buat! jgn lupa akaknyer sebalang yer! pengeras! klu tk nnti keras! kikikiki
to anawahid..
huh! hampeh btol! aku rasa wahid dh jual kat besi buruk kot! muahaha
to cikwan..
hehehe.. yer kot chah! sempat gak nnti aku nk psg pelita erk! hehe
to k.ummi..
hihihi..skrg nih kan kak, klu wat kije apa2 mesti terbayang tiba2 sakit kije tk abes! hehehe
to fida@amida..
tQ tQ tQ! suor aku dh nk koyak dh nih makin kembang punyer pasal! muahaha
to mulan..
tQ mulan! org yg kat sini tk pikir syg! abes camtu jerk diorg telan! hehehe
to mummyseri..
alamak seri!! koyak dh suor kembang punyer pasal! kikiki
to dzana..
sila sila..watlah tempahan tket ngan MAS coti2 raya ni er k.na! bleh raya ke jepong! hihi
to hanie..
hai hanie.. serbuk badam tuh rasanya bleh tuko ngan serbuk kekacang lain.. sbb nk bagi rs lemak2 kat biskut tuh! ataupon hanie bleh lebihkan sukatan conrflakes sama ngan sukatan serbuk badam tuh! tpg jagung jgn terlebey yer! tkt peroi sgt nnti tk cantik! try la.. nnti bg fade back camne ok! sbb akak ikut 100% resepi nih..
tq..sedap.resepi ni
ReplyDelete