Friday, September 11, 2009

Paprik Udang

masak tetap mentennnn! tak masak, tk bbuka la jwbnyer! nih pong lauk sempoi jerk! kadang wat ayam, kadang seafood! ikut suker la! nih wat pong tk pedas sgt so anak2 bleh makan sama.. resepi asal paprik ayam oleh makyong! dh byk kali buat mmg beshhhh!

Bahan-bahan
  • 500g udang segar
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk- xde
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk *hana ketuk jer
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk *hana ketuk jugak!
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara-cara
  1. Panaskan kuali.
  2. Tumis bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis serta udang. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

8 comments:

  1. nak udanggggg....umah aku kan yOng...ader daging cincang je dgn fish fillet...sementara nk membeli esOk2...

    ReplyDelete
  2. akak nak sepinggan, nak buat buka..bolehhh????

    psst....x de contraction lg ke..???

    ReplyDelete
  3. sedap juga paprk udang tu hana, ada idealah akak nak wat nanti sebab semalam baru beli stok udang. follow hana sonang semua main ketuk..! akak pun nak ketok gaklah nanti!

    hana akak nak wat shortbread cookies tu, tapi cam x confidentlah, tang lorek cekelat dan nak jadi cam line2 tu senang nak potong. nanti ajar akak ok!

    ReplyDelete
  4. to cikwan..
    umah aku pong samo la chah! nih dh tinggal udang jerk! biasa ari minggu br kitaorg mborong! hehehe

    to k.ain..
    dah abessssss!! kehkehkeh.. blom la kak! huhuhuuuu

    to k.am flora..
    wat kak jgn tak buat! kita nih semua nk cepat tuh pasal main ketok2 jerk! ngeeee...

    pasal shortbread tuh.. akak ader loyang cutter ke takde? ala tau takder! kikiki.. aaa cenggini.. tang lorek tuh klu nk lagik cantik lorek alus2 n rapat skit..kitanyer tuh tebal! kurang cantik! pehtu lorek menyerong! psl potong tuh klu xde cutter gune pisau tajam! klu tak nnti potongan tak cantik peh tuh pecah2! skali tekan jerk!! agak2 jerk la kak masa nk potong tuh! agak2 sama zrappp jerk la! ngeeeeee.... adussss penat membebel niH! bak air segelas! uikkk lupa pose! ngeeeee... akak bleh tnya k.nor klu tk paham! nih k.nor gak yg ajor! hehehe

    ReplyDelete
  5. Akak..x beranak lg ke kak?hihih.. mudah2an dipermudahkn bersalin kak..minum air byk2,biar ketuban tuh penuh...insyaAllah..nanti bb pun sng nak kuar kalo dah jangkanya kuar,kan kann..iskh2..nampak gaya beso lg bb akak taun nih yer.x sabo nak tgk bb girl tuh..hikhik. akak tanya leh mkn ayam ek?boleh kan.. yg baiknya amik sup ayam halia.. ayam tuh kalo nak best bakar dulu.mcm resepi kari ayam cara kampung sue buat kat myr tuh.pastu ayam tuh buang kulit(kalo sayap xyah la),potong2..masuk terus ngan ramuan.pastu keringkan 'air ayam' guna api perlahan..dah nak kering br tambah air byk2 utk jadikannya sup..bukan je berkhasiat,tp rasa pun sedap cam ayam kampung..(err,iras2 laa...x sama 100%)hehe...
    dah kuar topik lak nih..udang sekorrrr!!

    ReplyDelete
  6. ehh...apa laa sue nih cam laa org x tau ek..hihi...sori2

    ReplyDelete
  7. to HaSue..
    thnx sue atas cadangan! blom laaa.. takpe.. k.yung bleh makan puas2 lagik! kikiki... nih mana dpt pirasat bb akak girl nih?? mandai2 ko yerk! hahaha... tunggu jerk la er! boy or girl yg penting sihat dan selamat! kan kan! aminn.. doakan ler moga akak dpermudahkan! thnx byk2 sue!

    ReplyDelete
  8. Yang nie pok kena belasah cukup2 ni kak hana.. nanti dpt jeling2 je lah cam i neh.hehe

    ReplyDelete