Wednesday, October 28, 2009

Kuih Bakar - Resepi III

nakk??! tak payah la.. dh abes tetamu aku makan! hihihi.... nnti aku wat lagik jamu korang plak yer! jgn maraa... nnti kene jual! :P hehe nih aku wat masa kengkawan dtg 'jagongan' aritu.. saper nk tau jagongan tuh apa, g tgk kamus jowo yer! ehehehe.. kuih bakar nih mcm2 resepi aku dh cube.. g tgk kat gobok kuih aku tuh yer! yg nih resepi dr k.joayee! mabeless! mmg sedap! cukup lemak dan manis... mintak halal resepinyer yer kak... macehh!
Bahan-bahan
  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture kuih tadi, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing. *lepas 20minit baru hana taburkan bijan! supaya bijan nmpk cantik dan tak hangit sbb hana gune bijan yg dh sangai.Jgn terlalu lewat taburkan bijan kerna bila dh masak bijan akan tertanggal dr permukaan kuih.

17 comments:

  1. Nak juga try buat tapi tak ada sambutan..sangat jenis bingka tepung2 gini..tunggu anak sulong balik ..dia makan semua benda!!!

    ReplyDelete
  2. eeh..nak buatlah! pantang betul ya hana akak ni, cam senang tu yg nak buat..kalau leceh2 malas gak! dah start hana..? start beroperasi dapur tu nmpk? nmpknya x nyempatlah akak nanti nak kejar menu hana! x pe nanti leh telan power root dulu biar brpower gitu! ceh..

    ReplyDelete
  3. teksturnya pun sungguh halus dn lembut! yg suka kuih2 bakar ni tgh keje jauh pulak. kalau takk..boleh buatkan seloyang.hehe

    ReplyDelete
  4. Salam,Apa khabar hana dan family?
    saya suka bingka ni.Moga2 suatu amsa nanti dapatlah saya turun ke dapur balik macam dolu2.

    ReplyDelete
  5. alahai hana...tgk brp kali pun dok terliur jgk la...sedapnye.....(ni dok bayangkan tgh makan ni)..hahaha

    smua sihat???kiss 4 ur new born baby ya

    ReplyDelete
  6. nampak tertib je kuih muih tu.huhu

    ReplyDelete
  7. salam hana..aduhai dah botaklah pulak anak kamu..muka dia kena ruam ek..ruam susu ibu ker..

    mama dia yang seronok dpt gift ek..

    ReplyDelete
  8. lama akak x masuk sini ..
    masuk2 jerk .. tgk kuih bakar .. waaaaaa suker nyer .. favourate family nieh .. tapi akak sampai skrg x pandai buat ..

    pembakar punn tak der .. nampak gaya kena beli lahhh

    ReplyDelete
  9. fu..memang terliur la..nampaknya kena buat juga laa..
    nampak sodappp...

    ReplyDelete
  10. Salam kak Hana,
    :) Kehijauan arini. kuih bakar nih, meesti lembut dan sedap.

    ReplyDelete
  11. Alamak..tibe2 lak terasa nk makan kuih bakor. hish... psst, akak dah pos ke rambut Darwish? kite sebenarnya tak tau pon kena tanam rambut tue..hehe.. kite belajar lagi. Faiz ambik cuti tanpa gaji temankan kite. nanti balik sambung keje semula.kami pegang share sama2 kt dapur..kihkihkih

    ReplyDelete
  12. Rasa nak kunyah kunyah je kuih bakar Hana ni tau...

    ReplyDelete
  13. dah habis tu baru nak tawarkan kat kite... huhu, sampai hati hana. taknak kawan la macam ni...
    esok kalau buat lagi, sebelum masak tu panggillah kakchik ya, hehehe.

    ReplyDelete
  14. yg koner dh abis kene belasah dulu ker..huehuehue.. ngelat!!!...huh!

    ReplyDelete
  15. Dah kunyah dah pun kuih bakar resepi Hana ni.. hari tu ma dah buat tapi sorry la, terpaksa menderhaka pada resepi... Bukan apa, malas nak menapak ke kedai dan nak bagi clear apa yang ada dalam gobok kat rumah ni... Thanks ye Hana, thanks ye K.Joeayee....

    ReplyDelete
  16. salam hana, nak tanya, mcm mana nak buat kuih bakar ni cantik macam tu? i mean, bila potong tu sama saiz je. haritu dah buat, waktu bakar dia menggelembung ke atas, lepastu bila dah siap bakar dia jatuh ke tengah macam bentuk kawah tu.kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlam fatin... untuk mendapatkan potongan yang cantik pastikan kuih sudah betul2 sejuk... klu potong panas2 mmg tak cantik... kuih bakar kebiasaannya mmg akan menggelembung sewaktu pembakaran disebabkan suhu oven yang panas. kalau nak permukaan flat saje try fatin guna suhu rendah..tp lambat la sket masaknya... bagi hana, hana suka yang menggelembung kemudian penyek tuh sbb kuih tuh garing... yg garing2 la org suka.... keaadaan fizikal kuih bakar mmg nampak huduh tp ianya sgt sedap! :)

      Delete