Bahan-bahan
- 1 cup gula
- 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
- 2 cup tepung gandum
- 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
- 2 tbs butter
- 3 biji telur
- 1/2 tsp garam
- colour hijau
- bijan
- campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
- masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
- panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture kuih tadi, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing. *lepas 20minit baru hana taburkan bijan! supaya bijan nmpk cantik dan tak hangit sbb hana gune bijan yg dh sangai.Jgn terlalu lewat taburkan bijan kerna bila dh masak bijan akan tertanggal dr permukaan kuih.
Nak juga try buat tapi tak ada sambutan..sangat jenis bingka tepung2 gini..tunggu anak sulong balik ..dia makan semua benda!!!
ReplyDeleteeeh..nak buatlah! pantang betul ya hana akak ni, cam senang tu yg nak buat..kalau leceh2 malas gak! dah start hana..? start beroperasi dapur tu nmpk? nmpknya x nyempatlah akak nanti nak kejar menu hana! x pe nanti leh telan power root dulu biar brpower gitu! ceh..
ReplyDeleteteksturnya pun sungguh halus dn lembut! yg suka kuih2 bakar ni tgh keje jauh pulak. kalau takk..boleh buatkan seloyang.hehe
ReplyDeleteSalam,Apa khabar hana dan family?
ReplyDeletesaya suka bingka ni.Moga2 suatu amsa nanti dapatlah saya turun ke dapur balik macam dolu2.
alahai hana...tgk brp kali pun dok terliur jgk la...sedapnye.....(ni dok bayangkan tgh makan ni)..hahaha
ReplyDeletesmua sihat???kiss 4 ur new born baby ya
nampak tertib je kuih muih tu.huhu
ReplyDeletesalam hana..aduhai dah botaklah pulak anak kamu..muka dia kena ruam ek..ruam susu ibu ker..
ReplyDeletemama dia yang seronok dpt gift ek..
lama akak x masuk sini ..
ReplyDeletemasuk2 jerk .. tgk kuih bakar .. waaaaaa suker nyer .. favourate family nieh .. tapi akak sampai skrg x pandai buat ..
pembakar punn tak der .. nampak gaya kena beli lahhh
fu..memang terliur la..nampaknya kena buat juga laa..
ReplyDeletenampak sodappp...
Salam kak Hana,
ReplyDelete:) Kehijauan arini. kuih bakar nih, meesti lembut dan sedap.
Alamak..tibe2 lak terasa nk makan kuih bakor. hish... psst, akak dah pos ke rambut Darwish? kite sebenarnya tak tau pon kena tanam rambut tue..hehe.. kite belajar lagi. Faiz ambik cuti tanpa gaji temankan kite. nanti balik sambung keje semula.kami pegang share sama2 kt dapur..kihkihkih
ReplyDeleteRasa nak kunyah kunyah je kuih bakar Hana ni tau...
ReplyDeletedah habis tu baru nak tawarkan kat kite... huhu, sampai hati hana. taknak kawan la macam ni...
ReplyDeleteesok kalau buat lagi, sebelum masak tu panggillah kakchik ya, hehehe.
yg koner dh abis kene belasah dulu ker..huehuehue.. ngelat!!!...huh!
ReplyDeleteDah kunyah dah pun kuih bakar resepi Hana ni.. hari tu ma dah buat tapi sorry la, terpaksa menderhaka pada resepi... Bukan apa, malas nak menapak ke kedai dan nak bagi clear apa yang ada dalam gobok kat rumah ni... Thanks ye Hana, thanks ye K.Joeayee....
ReplyDeletesalam hana, nak tanya, mcm mana nak buat kuih bakar ni cantik macam tu? i mean, bila potong tu sama saiz je. haritu dah buat, waktu bakar dia menggelembung ke atas, lepastu bila dah siap bakar dia jatuh ke tengah macam bentuk kawah tu.kenapa ye?
ReplyDeletewlam fatin... untuk mendapatkan potongan yang cantik pastikan kuih sudah betul2 sejuk... klu potong panas2 mmg tak cantik... kuih bakar kebiasaannya mmg akan menggelembung sewaktu pembakaran disebabkan suhu oven yang panas. kalau nak permukaan flat saje try fatin guna suhu rendah..tp lambat la sket masaknya... bagi hana, hana suka yang menggelembung kemudian penyek tuh sbb kuih tuh garing... yg garing2 la org suka.... keaadaan fizikal kuih bakar mmg nampak huduh tp ianya sgt sedap! :)
Delete