roti ajerk!! hahaha... bak kata ros, idop utk roti! eh roti utk idop! eh btol ker.. apa2 jerk la! hihihi.... kije mudah jerk! tk kelam kabut ngan anak kicit! maklom ler ade asst! :D cume aku tk sempat nk snap step by step sbb si kicit sudah bukak mata! cepat2 aku buh lam loaf tin! biasa la tuh kan, dh nama ader 'handbag'! hehehe... nnti klu aku wat lagik aku kasi snap satu satu er... nih sape nk try, korang imagine sendrik jerk la dulu yer! hihihi...
Bahan-bahan
- 200g tepung roti
- 50g tepung gandum
- 45g gula
- 35g butter@marjerin
- 1 sudu besar susu tepung
- 3g yis kering
- 145ml susu segar (hana campur susu+air)
- secubit garam
- 50g hawflakes - cincang kecil2
- Masukkan semua bhn kecuali hawflakes ke dalam BM. dan tekan setting dough ONkan. Tunggu hingga siap.
- Naikkan doh hingga dua kali ganda. Tumbuk2an bagi mengeluarkan angin.
- Ambil 1/3 drpd doh. Canai nipis lebih kurang 2cm (kelebaran agak2 muat utk salut doh hawflakes). ketepikan.
- Ambil baki doh 2/3 tadi dan masukkan hawflakes. Uli doh agar hawflakes sekata. (nk mudah gune BM jer)
- Canaikan doh hawflakes. Kemudian lipatkan kiri dan kanan ke tengah. Kemudian gulung. Letakkan doh hawflakes di tengah2 doh plain tadi.
- Tutup@selimutkan keseluruhan doh hawflakes.Ini utk mengelakkan hawflakes melekat pd loaf tin@loyang. Jika wat bun pong sama caranya. Cuma doh hawflakes tkyah lipat pong tkpe. Tujuan melipat adalah utk mendpt tekstur roti yg cantik dan lembut.
- Letakkan doh yg dh siap tadi ke dalam loaf tin. Biarkan naik 2x ganda lagi.
- Bakar 170darjah selama 25min@hingga keperangan.
- Sejukkan di atas redai.
- *sape nk order bread cutter n acuan lep tuh leh tgk kat onlineshop my.resipi yer! sajer nk promote! bleh kan boss??! hihihi... yg akunyer nih adalah adiah dr cik adik cayang tuh! ;)
close up sket!
cantiknya roti diaaaaaa!!!! yg bentuk luv tu cam ne buat!! ada tin dia ke..?? chewahhh...tanya mcm nak buat roti pulakkk!!!!kihkihkihhhh!!!!
ReplyDeletealahai...ada assit..mmg la bes kan buat roti..nak uli2 dah malas..bila la nak dpt satu asst ni..
ReplyDeletep/s kak ain..kt kedai bakery ada jual tin betuk luv tu...hihihi..tlg jwb bg pihak hana..
salam hana, nak tanya, yang bread cutter tu beli kat mana ek??
ReplyDeletethanks...
to k.ain..
ReplyDeleteacuan lep tuh akak tgk kat my.resipi online shop er kak! kita dh bg link tuh!
to cikmin..
kat mesia ader gak kak er! haaa k.ain! g bakery sana! ehehe
to pnut..
wlam pnut... hana nyer adiah dr kawan. kat my.resipi ader jual. tgk kat link yg hana bg tuh yer..
Stok hawflakes akak lah habis yang oooi....membara-bara nak try wat ni...tgh semangat..kejap lagi..hancusss lepas pegang novel..hihihi...
ReplyDeleteCantik menarik....tertarikkkkkkkk!
Salam, kak hana,
ReplyDeleteWah, nak selai! Siap ada pemotong tu kak. ada assistant lg, bestnyer...
wehh.. roti itu baju ke yang sehelai. ish... rosak bahasa hihi ooooooo ikut akak yaaa tayang roti yg nak kena potong ya... bak royalti!
ReplyDeletejempollll!!!!...
ReplyDeleteAlahai....Kat mana-mana pun semua duk meroti jeee niii...Bak kata CikMin...Bab uli menguli ni buat lomah semangat....Yalah Cik Min...bila kita nak dapat asst ya...? Hana, roti ni nampak best jeee...terbayang-bayang dah rasa masam-masam dia tuuu...
ReplyDeletefulamak..! roti dia..cunlah! siap step by step lagi acara nak memotong tu! ada benda-alah cnggih cam tu oklah hana.. akak nak gak benda2 cam tu.. wa..wa.. tapi susahnya nak dptlah! kat myr selalu x de stok. akak nak dpt cpt..(nak cpt je..nyampah kan!)nak dpt botol mayonis tu pun payah tau..hana jual jelah dgn akak..??? ting..tong..!
ReplyDeleteAlala tukang pancung tue kiutnye! kite pernah guna tukang pancung gini tapi wat pancung kepale tikus je kat lab.heheheh...
ReplyDeletei want!i want! :) kak hana dah abeh pantang ke belom?
ReplyDelete