Saturday, October 17, 2009

Roti Gulung Bijan

ali2 makan loti ar....... jgn mala ar! hehehe.... next week my laling g Kieo seminggu.. stat la my turn take over tugas2 beliau (eh! mmg ler tugas aku! hihihi ) nk tk nk semua 'kilejer' kene wat sendri lorr.. nk wat camnoo! camni ler idop merantau!...pandai2 ler jaga diri! ye tak?! huhuhu.. ok la cter pasat loti ni plak, sebenonyer sblm neh (lama doh!) dh try resepi Segi Tiga Emas CMG! tapi apa pasat inti tuh tk mo lekat kat loti, aku pong tarak tau lorr! nk sonang kije aku gulungkan jerk! cam roti sardin or roti sosej roll tuh! cume salut bijan jerk! yg nih aku wat inti tuna... resepi asal leh tengok sini yer...

Bahan-bahan
  • 12 potong roti tawar, buang kulitnya
  • 150g bijan
  • minyak untuk menggoreng
  • Isi:- hana wat inti tuna jerk!
  • 2 sdm minyak masak
  • 4 ulas bawang putih, cincang halus
  • 300 gr udang basah, cincang
  • 75 gr lobak merah, potong dadu kecil
  • 1/2 sdt serbuk lada sulah
  • 1/2 sdt garam
  • 2 sdt sos tiram
  • 1 sdm kicap masin
  • 2 btg daun bawang, hiris nipis
  • 1 biji telur
  • 100 ml susu cair
  • Bahan Pencelup:
  • 1 biji telur
  • 1 sdm tepung jagung
  • 2 sdm air
Cara-cara
  1. Panaskan minyak 2 sdm minyak masak, tumis bawang putih dan daun bawang sehingga wangi. Masukkan semua bahan isi kecuali susu cair.
  2. Gelek roti hingga penyek (resepi asal tak gelek) .Sapu permukaan roti dengan susu cair, sapu rata adunan isi pada permukaan roti, gulung roti hingga mampat.
  3. Satukan dan gaul rata kesemua bahan pencelup. Lumuri gulungan roti dengan bahan pencelup hingga rata, gulingkan pada bijan, tekan-tekan agar bijan melekat.
  4. Goreng dalam minyak banyak sehingga keemasan, toskan dan potong untuk disajikan.

10 comments:

  1. salam hana.

    tiap kali kakchik dtg jenguk, mesti ada makanan yg menarik dan sedap.

    ni yang makin terasa lapar ni. terliur nak membakar roti semula tapi kenalah tunggu ada oven baru. yang lama rosak.

    ReplyDelete
  2. wlam kakchik..
    oowhh yg lama tuh lum ader pengganti er kakchik? takpo takpo... simpan dulu nawaitu tuh! nnti pulun abis2an oven baru! hehehe

    ReplyDelete
  3. Ala ciannye kena tinggal lagi ye... Darwish nanti tulun mama wat lotiii tawww! hehehe

    ReplyDelete
  4. rasanya mama dier makin tak bleh meroti! huwaaaaaaaaa... nyampas btol klu laling kata nk kene OS! huh!

    ReplyDelete
  5. Jaga diri semasa hamzah x der ya. Jangan curi2 makan yang bole memudaratkan hahaha.mana ler tau, big boss x der kan :-)

    Jaga diri selalu ya...sayang dan rindu kamu {hugs}

    ReplyDelete
  6. simple je roti ni!!! boleh lah try bila angin rajin mengganas!!!hihihi

    psst..take care masa hb x de!!!

    ReplyDelete
  7. meeting tadi makan roti niee..but..dia tak pakai sesame dia pakai serbuk roti ..pung best gakk...

    ReplyDelete
  8. to k.ct delima..
    hehehe.. maceh k.ct! cam ribut la hubby xde! huhuhuu

    to k.ain..
    angin dh mengganaz lom tuh?? ehehe maceh kak! tgh jaga diri la nih! huhuhuu

    to ct.nurmarlissa..
    yg gune serbuk roti ader n3 sblm neh.. nih sajer test gune sesame seeds plak! :)

    ReplyDelete
  9. Salam Puan Hana.

    Nampak menarik dan simple..nak try buatla..

    ReplyDelete
  10. wlam fazemy.. slamat mencube yer! mmg simple jer! :)

    ReplyDelete