Monday, November 9, 2009

Cendawan Goreng

wat ngonyel2 ptg semalam.... sebenonyer dh lama hubby request nk makan cendawan goreng nih! bini dier jerk maleh nk mampuih nk buat! hehehe.. so skrg dh ilang la ngidam laling aku tuh! tp dier komen, awat brown sgt tk mcm yg kat mesia tuh?! (dulu kitaorg antu cendawan goreng kat pasor! hahaha) aku ckp ler sbb letak kari! ooo patut la.. sedap! fuhhh kembang sebesen aku! kikiki idea letak kari nih dr mamafami... thnx ma!

Bahan-bahan
  • Cendawan tiram secukupnyer - siat2
  • 1/2 cwn tepung kentucky
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 sk serbuk kari
  • secubit garam
  • air secukupnyer
  • sambal kicap - utk cicah.
*hana x ltk telur pada batter cendawan nih sbb biasanya telur akan menyebabkan serap minyak, dan lembik@tak rangup bila dah sejuk. nih cara hana, terpulang cara owang lain yer... :)

Cara-cara
  • Panaskan minyak. pastikan minyak betol2 panas utk menghasilkan cendawan goreng yg rangup! dan masa menggoreng api jgn kuat @ slow sgt.
  • Sediakan batter. Campur semua bhn kecuali cendawan. agak2 la yer tahap kecairannya.
  • Bila minyak dah betol2 panas, renjis2kan batter tadi ke dalam minyak. kemudian celur cendawan satu persatu ke dalam batter dan goreng terus hingga keemasan.
  • Angkat dan toskan.
  • Hidangkan bersama sambal kicap jika suka.

10 comments:

  1. nmpak cendawan tu pun, mcm rangup giler aje. sedap betul dpt masuk mulut, krap krup..krap kruppppp!!!!!hehe

    ReplyDelete
  2. ada jual eh cendawan kt sana?ke hana tanam....weeeee...mmg sedap kan..skg kt sini payah dah tgk org jual yg siap goreng..agak kos dah tggi agknya...klu nak makan sendiri goreng je la...

    ReplyDelete
  3. Hana, kat sini dh ada jual tepung goreng cendawan, sebijik mcm tepung goreng rangup utk pisang goreng tu. Hasilnya cendawan tu cantik jer, bersarang dan rangup.

    ReplyDelete
  4. bestnye... sana ade cendawan kembang2 tuh ye kak.. sini cendawan kalo dh abes summer, sume yg jenis montok2 moolat2 tuh jer yg tinggal..hehehh

    ReplyDelete
  5. Salam kak Hana,
    Cendawan oh cendawan...masak camana pun tetap sedap.
    kami pun hantu cendawan....hihi

    ReplyDelete
  6. kakchik dulu tak pernah try cendawan goreng ni takut tak sedap. sekali kawan hadiahkan sebungkus masa kat karnival, nak tolak, segan jadi kakchik makan ajelah, huhu sedap rupanya.
    rasa dia macam daging ayam goreng kan.

    ReplyDelete
  7. Inilah punca cendawan tumbuh dengan banyaknya....!!!

    ReplyDelete
  8. to k.ain..
    mmg sodap dan rangup!! leh dengo kerangupannyer sampai ke JB! ekeke

    to cikmin..
    ada kak! macam2 jenis cendawan ader! semua sedap2! owang jepong suka mkn cendawan.

    to noorma..
    oo yer ker? kat mana2 ade jual ker? ke kat tmpt ko jer?

    to blogresipi..
    manyakkk sgt! mcm2 pesen ada! yg murah! yg mahal! ulur duit ajer! hehehe

    to nurindah..
    cendawan yg kat pokok getah tuh paaaaling akak suka! hehe

    to kakchik..
    haah btol tuh kak! kita dulu pong jakun gak ngan cendawan goreng nih! tp bila dh dpt rasa mak aiii ari2 nk bli! eheheh

    to k.watierman..
    hehehe.. er kak er? tk penah plak tgk owang jepong makan yg goreng camni...

    ReplyDelete
  9. Huhuhu..cemana Hana wat rangup eh? Mama buat chewy.. ahaks.. tak apalah, mama suka chewy (ayat-ayat memujuk duka lara okayyyy). Sebenarnya idea Mak Chu ni... mama folo je... hahaha...

    ReplyDelete
  10. suka buat cendawan ni... kejap jer abis kan bila nak makan tuu... mcm tak puas2 lak hehehe...

    ReplyDelete