Thursday, November 26, 2009

Nasi Mandhi

mesti ramai yg dh blk kg skrg nih! sape2 yg masih ada dan tk blk kg tuh, meh ler temankan aku! huhuhu... arini msk nasik mandhi jerk! nasik pon reti mandi tau! rasanya ramai dah mencube sbb senang! lg satu sedap! try ler sape yg lom try! leh wat esok raya aji! ader ker owang msk nasik cenggini raya2? mesti lemang ketupat! kitaorg belasah ajer janji mkn! resepi CnP dr umah k.ummi yg tgh dlanda penyu terdampar dpn umah. kekeke... nmpknyer aku pon kene berhati2 djln raya! huhuhu... ppon thanx kak yer! aku gune beras jasmin jerk! basmathi tk cukup la pullak! kaler pong kurang cun! mkn ajer la!

Bahan-bahan
  • 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
  • 3 camca besar minyak sapi
  • 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
  • 1 biji bawang besar ~ hiris halus
  • 3 ulas bawang putih ~ hiris halus
  • 1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
  • 1/3 cwn kismis
  • Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit pewarna kuning- guna
  • 1 sk kunyit campur dgn sikit air
  • Garam secukup rasa.

Cara penyediaan

  1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
  2. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
  3. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
  4. #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
  5. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
  6. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

(#) Step (4) ni tak buat sbb tak ada arang kat rumah..ada kat kedai, maleh nak membakar setakat nak letak seketuiii..hehee) Orang lain jgn ikut akak eh..rajin2 sikit.

No comments:

Post a Comment